Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemmarna: "Lundby Wedin har gjort sitt"

Ska LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin få sitta kvar eller inte?
Det var måndagens stora fråga.
Bland medlemmarna är känslorna blandade.
- Nej, hon kan inte sitta kvar, så här beter man sig inte, säger Yvonne Mattsson, undersköterska vid Bollnäs sjukhus.

Precis som Yvonne Mattsson och hennes kollegor, Monica Olsson och Latifa Löfenberg som arbetar på avdelning 5 på Bollnäs sjukhus är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin undersköterska i grunden och tillhörde en gång fackförbundet Kommunal.

Hon är alltså en av dem men ändå inte.

I dag är Wanja Lundby-Wedin inte lika populär längre. Den senaste tidens avslöjanden om att hon som bolagsstyrelseledamot i AMF har varit med och beviljat pensionsavtal i mångmiljonsklassen har både skakat och retat medlemmarna.

Saken blir inte bättre av att hon tjänar nästan en halv miljon kronor om året bara genom sina styrelseuppdrag.

- Som undersköterska fattar man inte det här. Efter 40 år inom sjukvården kommer jag att få en pension på 7 500 kronor i månaden. Då går det inte att förstå att en enda person är värd 36 miljoner kronor, säger Monica Olsson.

Yvonne Matsson håller med. Det enda Wanja Lundby-Wedin kan göra är att avgå. Som ordförande för LO kan man inte bete sig på det här sättet, menar hon.

- Men egentligen är det inte bara hon som ska bort utan hela AMF-styrelsen. Hon är ju trots allt inte ensam om det här beslutet.

Latifa Löfenberg tycker även hon att Lundby-Wedin måste ställa sin plats till förfogande. Hon missunnar inte de som är beredda att ta ett stort ansvar mer pengar. Men när det handlar om de här beloppen har det gått för långt.

- Man blir arg när man tänker på det. Så nej, hon kan inte sitta kvar, säger Latifa innan hon kilar vidare till en patient.

Kvar står Yvonne Mattsson och Monica Olsson och pratar pensioner. Om de jobbar fram till att de fyller 72 år kommer de att få en tusenlapp mer i månaden. Men frågan är om det är värt det, om de orkar.

- Då skulle jag vara uppe i 8 500 kronor. Äsch, det är bara skrattretande, säger Monica.

Inte så långt från sjukhuset, på en byggarbetsplats intill Jet-macken i Bollnäs, är Martin Karlsson och Torbjörn Sedvall fullt sysselsatta med att lägga den nya grunden för Brostugan. De är båda snickare och medlemmar i Byggnads.

Martin Karlsson som är den yngre av dem båda, tycker inte att det Wanja Lundby-Wedin har gjort räcker för att sparka henne som ordförande. Hon har skött sitt jobb inom LO, felet är snarare att hon suttit i tre bolagsstyrelser, menar han.

- Man måste skilja på hennes olika roller. Det var rätt att hon lämnade sina styrelseuppdrag men det borde de övriga i AMF också ha gjort. För övrigt har hon varit rätt bra.

Torbjörn Sedvall tycker inte heller han att hon ska sluta. Men av en annan orsak.

- Hon har säkert en jättestor fallskärm, så det blir nog billigare att behålla henne livet ut.

Att han är besviken både på henne och på partiledare Mona Sahlin, som skyller socialdemokraternas medlemsras på just Wanja Lundby-Wedin råder det ingen tvekan om.

- Det här landet har inget arbetarparti längre, bara såna som vill sno åt sig pengar på andras bekostnad. Fy sjutton, säger, Torbjörn Sedvall.

Fotnot: När dessa personer intervjuades hade LO fortfarande inte avslutat styrelsemötet om Wanja Lundby-Wedins framtid. Läs mer på inrikessidan.