Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Media och politiker påverkar skolan negativt

Vem vill gå i en skitskola?

Vem vill vara lärare i en skitskola?

Dagligen kan vi läsa se och höra om de dåliga resultaten i svensk skola. Vi pratar om att höja statusen för svensk skola samtidigt som politiker och press gör allt för att tala om hur dålig den är.

Politikerna beskriver hur dålig den är för att sedan lägga förslag som de tror att vi väljare ska tro är frälsningen. Syftet är att värva fler röster, inte skapa en bättre skola.

Pressen/media är snabba att haka på och förstärka för att få läsare/tittare. Vi mediakonsumenter vill helst läsa om katastrofer. Varför är det så? Objektiviteten har fått sig en kraftig törn.

När man läser kommentarerna på webbtidningen blir man mörkrädd. Är vi människor så negativa? Jag är övertygad om att den bild jag beskriver sänkt skolans status kraftigt. Skolan är allt för viktig för att hanteras på det här sättet.

Skolan måste lyftas bort från att vara ett röstfiske till att hanteras av breda majoriteter över blockgränserna.

Förslag: Tillsätt en grupp bestående av representanter från alla partier. I gruppen ska också ingå skolforskare och folk från våra lärarhögskolor för att få direktkoppling till lärarutbildningen. Gruppen ska ha referensgrupper bestående av lärare i olika ämnen. Självklart skall också rektorer ingå. Eftersom skolan är kommunal bör också representanter från kommunerna ingå i referensgruppen för att ge en bild av hur det påverkar kommunerna att genomföra skolförslagen.

När sedan gruppen lägger fram förslag för Riksdagen så ska det vara kvalificerad majoritet (2/3) för att förslagen skall antas.

Tord Jerfsten

pensionerad rektor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel