Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltiden är tillbaka på Halls gård i helgen

Till helgen, den 20-21 augusti, blir Halls Gård i Hassela återigen skådeplats för tornerspel, gycklare och grisgrillning.

– Ja, det är tredje gången Hassela Medeltidsförening håller det här arrangemanget hos oss på Halls gård och vi börjar på lördag förmiddag och håller till söndag eftermiddag, säger Elin Östberg.

Se filmen från fjolårets Medeltidsdagar .

Vad händer i år?

– En del är helt nytt, annat har varit med några år. Som tidigare blir det hantverkare och försäljare – däribland keramik och träsmycken som inte varit med tidigare. Lördagskvällen avslutas med eldshow med gycklargruppen väsen, det blir tornerspel och arkeolog Ola Nilsson ska föreläsa .

– På söndagen har vi en helt ny aktivitet: beridet bågskytte. Det är ett gäng från Dalarna, Dalecarlian Horse Adventures, som kommer hit. Och så blir det något som kallas heavy fighting, med rustningar, båda dagarna. Dessutom kommer Adrian Videla, som blev nordisk juniormästare i magi och håller sin show, och så blir det spådomar med Hanna och Tor Tolander, en bågskyttetävling och en massa annat.

Någon musik?

– Som vanligt går Jan Lekare omkring och spelar på olika instrument, och på lördagskvällen är det en kvartett bestående av Mia Ridell, Jenny Olofsson, Elena Gradin och HK Berglund som ska framföra folk- och medeltida musik.

Blir det programpunkter för barnen?

– Jo, bland annat ansiktsmålning och ponnyridning.

Hur är det med kläderna – ska man ha medeltida dräkt?

– Vi tycker förstås det är roligt om man vill klä sig i något sådant, men det går bra att komma i vanliga kläder. Ett inslag i programmet är en föreläsning om medeltidsmode av och med Linda Öhman, som även var med förra året. Hon ska också vara här på Halls och ha "medeltidssyjunta" i höst är det tänkt.

Något mer?

– Hassela-Hasse Björk (känd från Grillmästarna i tv4) håller liv i glöden och fixar maten, i år är det både helgrillad gris och vegetariskt. Det är kaffeservering också, och på söndagen finns det kolbullar.

Och man kan stanna hela helgen?

– Det går bra det – vi kör även camping här intill om man vill stanna över här, det går att checka in där redan på fredagen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!