Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltid på Halls i år

Medeltidsdagen i Hassela flyttas, dessutom förlängs evenemanget och blir i år två dagar.

Allt började som ett hälsingskt medeltidsprojekt. Inledningsvis hölls medeltidsdagen på Hassela hembygdsgård, och 2011 flyttades den till Ersk-Matsgården. Nu blir Halls Gård, strax öster om Hassela, ny festplats.

– Vi har inte alls haft med planeringen att göra, utan fick förfrågan från styrelsen, och vi tycker det är superroligt! säger Elin Östberg, som äger Halls tillsammans med maken Grover.

– Det blir ju inte förrän 23-24 augusti, så det känns litet dumt att börja längta för då är ju sommaren slut, men det är jättespännande.

Var ska alla bilar stå?

– När vi hade julmarknad låg det snö på täkterna, men det funkade bra med bilparkeringen då, så det blir nog inga problem. I övrigt är det väl en del att fixa med. Vi ska själva sälja fika och vara involverade i ridning.

Att det nu blir två dagar öppnar för utökat program, och förhoppningen är att fler ska stanna båda dagarna, säger Ingrid Berg, sekreterare i medeltidsföreningens styrelse:

– Det finns övernattningsmöjligheter både på vandrarhemmet och på andra ställen. Vi diskuterade att utöka redan i fjol, men nu blir det av. Eldshowen blir kvar i kyrkoruinen, men allt annat flyttas till Halls gård, av flera anledningar. Gården ligger intill vägen så det går att åka buss dit, det är en gammal gård, med fin stämning, stora utrymmen under tak, och det finns även el och vatten. Medeltidsföreningen vill även jobba mer med järnmalmsframställning och det är litet svårt på Ersk-Mats där det är eldningsförbud. Dessutom har de marker som tål hästtramp, som det nu blir mer av när vi i år utökar programmet med bland annat tornerspel.

Har du någon önskan inför arrangemanget?

– Givetvis hoppas vi på fler medlemmar i föreningen, men det vore också roligt om fler vill vara med och hjälpa till.