Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander, 11, föddes i Sverige – nu hotas han av utvisning: "Det är hjärtskärande"

/
  • Elvaårige Alexander om sin kärlek till fotbollen och lagkamraterna:
  • Alexander vill inte tänka på vad ett liv i ett främmande land skulle innebära. Han känner sig lika svensk som sina kamrater.

Elvaårige Alexander är född och uppvuxen i Sverige. Han talar, tänker och drömmer på svenska. Familjen är väl acklimatiserad och hans pappa har fast arbete sedan flera år tillbaka.
Men trots att en utvisning är omöjlig vägras de uppehållstillstånd.
– Det är hjärtskärande att ett barn ska leva med den här otryggheten, säger Alexanders gudmor.

Annons

Förutom Alexanders gudföräldrar ifrågasätter hans lärare, tidigare dagbarnvårdare, kompisarnas familjer, kyrkans personal och vännerna hur ett barn kan få leva och bo i Sverige i elva år utan att kunna betrakta sig som svensk.

Läs också: Stoppades i trafikkontroll – riskerar utvisning efter fyra år i Sverige

Gudföräldrarna har känt familjen sedan Alexander var liten.

– Det är helt orimligt att göra så här mot ett barn. Det går jättebra för Alexander i skolan och han har mycket kompisar, men att leva med det här hotet måste vara hemskt. Det handlar om hans själsliga utveckling. Om familjen utvisas skulle Alexander helt tappa fotfästet, säger hans gudmor.

Alexander älskar idrott och spelar både fotboll och innebandy. Han slukar böcker, trivs i skolan och kompisarna finns både i bostadsområdet och genom föreningsidrotten.

– Jag tycker om att dribbla och utmana. Det bästa är när man gör mål och får applåder, säger den vänsterfotade forwarden.

Han är helt inställd på att bli fotbollsproffs i framtiden. Eller möjligen polis.

– Det verkar vara så spännande, man kanske får se tjuvar som ingen har hittat på länge, säger han.

Alexander beskriver sig själv som en snäll kille.

– Och så är jag väldigt aktiv och har mycket humor, säger han.

Elvaåringens föräldrar försöker undvika att prata om utvisningshotet som hänger över dem. Alexander har också bara en vag uppfattning om landet som föräldrarna kommer ifrån. Han har aldrig varit där.

– Jag tror att det är ett fattigt land. Det är nog svårt att leva där, säger han.

Det var 2004 som Alexanders föräldrar kom till Sverige från Uzbekistan eftersom de hade stora problem i hemlandet. Asylsökande som kom till Sverige från Uzbekistan vid den tiden fick i princip per automatik tillfälliga uppehållstillstånd. Det gällde även Alexanders familj, men trots upprepade ansökningar och att ärendet har behandlats i alla tänkbara instanser har de sedan 2006 alltid fått avslag. Senast handlade det om en ansökan om verkställighetshinder och nu är en ny handing inlämnad. Familjens advokat anser att familjens ärende bör prövas på nytt.

Alexanders föräldrar har hela tiden samarbetat med myndigheterna och samtliga instanser tycks vara överens om att det är omöjligt att utvisa familjen. Ändå får de inte papperen de behöver för att kunna leva ett normalt liv.

Alexanders pappa arbetar hårt och mycket och får göra det så länge inte familjens asylärende är avslutat. Enligt den senaste årsuppgiften tjänade han omkring 400 000 kronor, varav nästan 100 000 gick till skatt. Hans arbetsgivare är angelägen om att få ha honom kvar men något permanent arbetstillstånd får han inte eftersom Migrationsverket hävdar att han saknar pass.

– Egentligen skulle jag ha fått arbetstillstånd. Jag har ett kvitto på att mitt pass är inlämnat till Migrationsverket men de vägrar ändå ge mig arbetsstillståndet, säger han.

Fotnot: Alexanders föräldrar vill inte framträda med namn av rädsla för eventuell framtida förföljelse.

Mer läsning