Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarnas behov ska forma kulturplan

Medborgarna blir en viktig kugge när Hudiksvall ska utveckla kulturen.

Medborgardialoger och förslagslådor ska bidra till att kulturplanen sätter rot bland föreningsliv och allmänhet.

Till grund för Hudiksvalls nya kulturplan ligger både en kartläggning som gjordes 2011 och politiska viljedokument. Nu ska planen ges form och mer konkret innehåll med hjälp av intresserade invånare.

– Förankringen är viktig så att det här inte bara blir ett pappersdokument, säger kulturchefen, Sofia Nohrstedt.

Tillsammans med projektledaren Johanna Bylander ställde hon på torsdagen ut den första förslagslådan i Kulturhuset efter att lärande- och kulturnämnden gett klartecken till projektet.

Hudiksvall har mycket att bygga en kulturplan på. Folktraditionen och kulturarvet med bland annat hälsingegårdarna är några exempel.

– I Hudiksvall finns också ett innovationstänk som är intressant. Även inom kulturen finns innovationstankar, till exempel direktsänd teater via fiberteknik, säger Sofia Nohrstedt.

Den goda grunden finns således, men föreningarna behöver stärkas, enligt kulturchefen.

– Kulturen på en liten ort bygger mycket på ideellt arbete. Mitt jobb blir att entusiasmera, säger hon.

På en högre nivå finns kulturplanen som ett instrument för att göra kommunen mer attraktiv, inte minst för inflyttare och för näringslivets möjligheter att locka hit kvalificerad arbetskraft, säger de.

Medborgarnas önskemål och behov väger tungt i arbetet med kulturplanen och under februari och mars planeras tre medborgardialoger med var sitt fokusområde som är barn och unga, aktörer och föreningar samt näringsliv och kreativa näringar.

Kulturplanen som ska vara klar i juni tar förutom viljedokumentet också avstamp i Gävleborgs kulturplan och i det så kallade Glada Hudiksprånget. Planen förväntas ha samma livslängd, till år 2020. Kommunfullmäktige väntas ta beslut om planen till hösten.