Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarintresset före vinstintresset

/

På söndag samlas de aktiva i arbetarrörelsen för att fira den Första Maj. Efter det katastrofala valnederlaget är det parollen “ny start” som gäller för Socialdemokraterna.
På den extra partikongressen markerades detta genom ett radikalt skifte av personer i partiet ledning. Däremot är det än så länge inte tydligt vart den politiska kompassnålen kommer att peka.

Annons

Den som läser partiledaren Håkan Juholts kongresstal kan ana en renässans för de blandekonomiska tankegångar som under Tage Erlanders och Olof Palmes ledarskap bidrog till ett mycket framgångsrikt ekonomiskt och socialt samhällsbygge i Sverige.

Juholts kritik mot de negativa följderna av elmarknadens avreglering och privatiseringen av tågtrafiken har en stark förankring. Ilska och oro över skyhöga elräkningar och opålitlig tågtrafik följer efter en politik som prioriterar företagsvinster före samhällsnytta.

Den som lyssnar på intervjuer med den nye ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich får däremot ett intryck av att det i första hand är marknadsliberala lösningar som sätts i förgrunden. Juholt har kommenterat detta med att det ska finnas olika synsätt i partiets ledning. Vilket självfallet är en klok ståndpunkt. Lika självklart är att Socialdemokratin måste lägga fast den ideologiska kurs i vilken de dagspolitiska ställningstagandena ska bottna.

Därför är det mycket intressant att läsa hur Håkan Juholt ser på kulturpolitiken. I en välskriven artikel i Dagens Nyheter kritiserar han att den borgerliga regeringen valt att genomdriva ett systemskifte inom kultur- och medieområdet. “Min förtvivlan är stor över hur Sverige förvandlats till pengar marknad och marginalisering. Här - i synen på rätten till ett rikt kulturliv, i försvaret av konstens uppgift att odla våra drömmar, att vi ges möjlighet att kunna se livet med någon annans ögon - framträder skillnaden i människosyn som tydligast”.

Juholt slår fast att det är självklart för honom som Socialdemokratisk partiordförande att prioritera kulturpolitiken. “Alla ska kunna ta del av kulturen - oavsett plånbok”. “Vi behöver de demokratiska rum som kulturen utgör; teatrar, bibliotek, samlingslokaler, andaktslokaler och välfärdsstatens institutioner är mötesplatser där vi som medborgare träffar varandra, möts som jämlikar och växer tillsammans.”

Tron på kultur som frigörande kraft och övertygelsen att vi har ett gemensamt ansvar för att ge kulturlivet livsrum har en stark förankring i Socialdemokratisk tradition. Men man får gå tillbaka till Olof Palmes tid som partiordförande för att finna en motsvarighet till Juholts hetta i argumentationen för en kulturpolitik i hela folkets intresse.

I en tid då vi upplever att borgerlig övertro på marknad och vinst leder till ett hårdare och ojämlikare samhälle är det viktigt att Socialdemokratin förmår att formulera ett bärkraftigt alternativ. Det är bra att Håkan Juholt gör klara ideologiska markeringar. Men det räcker inte. Det behövs en bred idédebatt inom Socialdemokratin. Med sikte på att lägga fast den politiska kursen vid nästa partikongress.

Förhoppningsvis kommer firandet av den Fösta Maj 2011 att markera att det finns ett positivt alternativ till en samhällsutveckling där ohämmad marknadsekonomi leder till utslagning och otrygghet. I en tid då påskuppropet visat att sjukas människovärde kränks, då kulturen kommersialiseras och då massarbetslösheten permanentats behövs en Socialdemokrati som sätter medborgarintresset före vinstintresset.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons