Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med sämre service avtar bussåkandet

Jag är bekymrad över den utveckling av kollektivtrafiken som vi ser på många platser idag. Att man vill ha ”en kollektivtrafik för många, inte för alla”. Det verkar vara en slogan som nu används både när det gäller trafik i tätort och på landsbygd, skriver signaturen "Kollektivtrafik för alla".

Men först angående buss 66 som några veckor till passerar Mohed. Fram till 2011 fanns en väldigt generös busstidtabell för oss boende i Mohed. När X-trafik drog ner på trafiken till två dagar per vecka kallade de den för ”oförskämt bra” liksom att ”det nu var Bergviksbornas tur att få åka”. Min replik då var att det inte var vi som lagt den ”oförskämt braiga” turlistan och om vi hade vetat att det skulle få dessa konsekvenser så hade vi mer än gärna delat med oss till våra grannar i Bergvik långt tidigare.

Följden av neddragningen den gången blev förstås att de som åkte varje dag till utbildning, arbete och annan sysselsättning skaffade sig andra resvanor. De flesta går till rv 50 då de har förutsättningarna för det. Andra samåker med någon, har skaffat bil och sannolikt har några personer avstått från att flytta till Mohed p g a de begränsade bussturerna. Det hade väl vem som helst kunnat räkna ut att detta skulle ske, att det skulle bli få resanden på de få turerna och att på sikt skulle detta få konsekvensen att man motiverade att helt dra in busstrafiken.

Självklart ska skattepengar användas med omsorg! Absolut! Men just för att det är skattepengar måste de också få bidra till att människor som inte kan resa på annat sätt får tillgång till samhällsservice etc. Det är ett samhällsansvar.

Jag tycker att man har passerat en gräns för hur långt man drar utvecklingen åt ett enda håll och att grupper av människor, framför allt äldre, blir lämnade åt sitt öde. Använd mindre bussar, använd kreativiteten och hitta andra lösningar – men se för guds skull till att de som inte tar sig till de ”ringleder”, som verkar utformas i och mellan tätorter, inte lämnas utan också får tillgång till någon form av kollektivtrafik. Det tycker jag är en jämlikhetsfråga. Först då tycker jag att varje skattekrona har använts på allra bästa sätt!

Kollektivtrafik för alla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel