Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med rocken i hjärtat

Barbro Lindkvist från Hudiksvall är en av få professionella kvinnliga rock- och bluesgitarrister i den svenska musikvärlden.

Under 25 år i branschen har hon hunnit med spelningar med Titiyo, Di Leva, Tomas Ledin och Janne Schaffer.Nu vill hon göra det som känns viktigt för henne själv.

Barbro Lindkvist är född och uppväxt i Hudiksvall. Tio år gammal visste hon att hon ville bli yrkesmusiker, men kärleken till musiken vaknade tidigare än så.

– Jag var kanske två år. Pappa hade köpt en Tandberg rullbandspelare och jag fick stå där och lyssna med stora hörlurar. Det kommer jag ihåg.

Musikutbildning fanns inte på gymnasienivå i Hudiksvall, och eftersom Härnösand låg närmast var det det som gällde. Efter ett år i Härnösand kunde hon söka till Stockholm, och hoppade på andra året där.

– Jag förstod att det var nödvändigt om jag skulle komma dit jag ville och verkligen bli yrkesmusiker. Och det blev jag ju, konstaterar hon.

Sedan dess har hon haft många strängar på sin gitarr. Efter några år fick hon jobb i Kurt Olssons Damorkester. Musikerna fick mycket uppmärksamhet tack vare att orkestern medverkade i många tv-program, och det ledde vidare till andra uppdrag.

– Det går ju inte om man inte tar för sig. Man måste vara lite framåt, räcka upp handen och säga "Jag kan göra det här" när frågan kommer. Och så måste man kunna säga samma sak även om frågan inte kommer.

Det finns så många som är bra i branschen, förklarar hon, och säger att om man vill så måste man våga.

– Sedan står man där i någon sorts skräckblandad förtjusning och inser att man måste ro det i land, det där som man har sagt att man ska göra. Det kräver en nivå till av "guts".

Barbro Lindkvist gläds åt att de kvinnliga musikerna blir fler och fler.

– Nu försöker jag ge tillbaka lite av det jag själv har fått genom att ge gitarrlektioner och hålla föredrag på folkhögskolor och musikutbildningar.

Som musiker bakom andra artister vet Barbro Lindkvist precis vad som krävs. Den biten har hon fixat och slipat i 25 år. Emellanåt gör hon saker under eget namn och sjunger en del parallellt med gitarrspelandet.

– Det är kul, utmanande och lite läskigt att jobba under eget namn. Men nu när många av mina drömmar är uppfyllda kan jag göra annat som känns viktigt, det som ligger mig nära i musiken.

Exakt vad det är har inte klarnat riktigt. Det handlar om att utforska rötter, förklarar hon, men svävar lite.

En sak är Barbro Lindkvist däremot säker på:

– Jag har rock och blues i själ och hjärta.