Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rätt till - och med behov av - vård

/

En fjortonårig flicka sätts i ”vård i enskildhet” under sex års tid. Isolering som bestraffning till självmordsbenägna och deprimerade ungdomar. Intagna som nekas rätt att gå ut eller träffa andra ungdomar under flera veckors tid. Tjejer som tidigare utsatts för sexuella övergrepp blir avklädda med tvång av manlig personal när de placerats i isolering.

Annons

Granskningen av statens ungdomsvård som radioprogrammet Kaliber och Ekot har publicerat de senaste veckorna ger en skrämmande bild av tvångsvården av unga i Sverige.

Granskningen lämnar lyssnaren helt häpen. Och chockad.

Det är barn det handlar om. Visserligen inte guds bästa barn.

Det är barn och ungdomar som det mesta har gått snett för. Droger, alkohol, övergrepp och självmordsförsök. Dessutom ofta våldsbenägna ungdomar. Alla med rätt till och behov av vård.

När inget annat hjälper köper kommunernas socialtjänst en dyr plats på ett statligt ungdomshem. Allt för att barnet ska få möjlighet till den bästa vården för att komma tillbaka in i samhället igen.

Berättelserna från de tidigare intagna som Kaliber intervjuat visar en sjuk och tydlig bestraffningskultur som verkar ha letat sig in på de statliga ungdomshemmen.

Övergrepp, kränkningar, isolering, bestraffningar, vård i enskildhet berättelserna från de tidigare intagna är många.

Bestraffningarna är också skrämmande många och långa.

Vården har övergått till förvaring.

Ekot har också tittat på Statens institutionsstyrelse, SiS, egna siffror för verksamheterna. Från januari till november 2009 isolerades barn vid 855 tillfällen på ungdomshemmen. Under perioden fanns det knappt 1 500 barn i vården. Det visar på en utbredd användning av isolering på ungdomshemmen.

Det var inte lagstiftarens avsikt med möjligheten till isolering som sista utväg på ungdomshemmen.

Även vården i så kallad avskildhet har granskats. När möjligheten tillkom var den tänkt som en tillfällig insats. Av de 160 fall av vård i enskildhet på statliga ungdomshem som SiS har granskat har avskildheten pågått i vissa fall i flera månader och för några i flera år. Det var heller inte lagstiftarens avsikt med vårdformen.

Ekots granskning visar att allt inte står rätt till på de statliga ungdomshemmen.

Alla barn har rätt till god vård, skolgång och respekt. Att låsa in någon i enskildhet i sex år, som Ekot berättat om, är naturligtvis inte vård.

Socialstyrelsen har nu självmant tagit på sig att granska ungdomshemmen.

Det är bra. Men det räcker inte.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg föreslog i veckan att hela lagstiftningen borde göras om. Varför inte föreslå Barnombudsmannen till utredare för att se över lagstiftningen? Det är tydligt att lagen måste kompletteras med rättigheter för de intagna barnen. Och vem kan göra det bättre än Barnombudsmannen?

Dessutom borde regeringen kräva att ledningen för Statens institutionsstyrelse byts ut. De har misslyckats med sin uppgift.

Åtgärderna kan inte ta tillbaka de tidigare övergreppen som ungdomar vittnat om från de statliga ungdomshemmen.

Men det kan förhindra att det sker i framtiden.

Mer läsning

Annons