Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med klackarna i potatisåkern

/

"Jag är marknadsliberal och tror på frihandel, ett fritt näringsliv och en mindre offentlig verksamhet", så valde riksdagskandidaten Annie Johannson att etikettera sig inför riksdagsvalet 2006. I dag heter hon Lööf och är Centerpartiets ekonomisk – politiske talesperson. Och liberalismen, ja den är betydligt mer nedtonad. "Jag väljer att kalla mig Centerpartist" är i stället svaret hon ger om sin ideologiska hemvist under kampanjturnén i Hälsingland. En signal om Centerpartiets framtida positionering om Annie Lööf blir den bestämmer färdriktningen - en omorientering som kan vara klok.

Annons

I morgon är sista dagen för Centerpartiets kretsar och distrikt att lämna in sina förslag på partiledare till valberedningen. Där ur väljs en huvudkandidat, som med största sannolikhet också blir den som väljs till partiledare på partistämman i Åre 22-25 september. Allt talar för att Annie Lööf slutar på segerpallen.

Uppslutningen förklaras dels av hennes personlighet: Hon har en karisma och kommunikativ förmåga som få. Men går också att härleda till en politisk profilering, som - både med tanke på C:s partikultur men även det svenska partilandskapet – är taktiskt välvald.

Under Maud Olofssons flagg förankrades partiet tydligt i borgerligheten. Men med ett antal rakryggade ställningstaganden fick hon också Centerpartiet att allt oftare framstå som Sverige ledande liberala parti. Långt borta var de tidigare flirtarna med Socialdemokraterna. Men så var hon ju också Maud med hela fyrklöverrörelsen.

För med ett utmärkt centerrenommé att luta sig tillbaka på - bred norrländsk dialekt, uppväxt på ett småbruk, Thorbjörn Fälldin vid kaffebordet och yrkesbakgrunden i det rediga Hushållningssällskapet - kunde hon unna sig att testa partiets ideologiska gränser utan att förlora medlemmarnas förtroende. Med Annie Lööf är det annorlunda.

Hon som är känd från barrikaderna mot alliansen i FRA-frågan, som lyfter fram böcker från nyliberalen Nozick och MUF:profeten Ayn Rand på sin hemsida. Som snackar plattskatt och som dessutom är ung, måste i stället hålla igen för att inte framstå som allt för radikal för den gamla bonderörelsen. Det är inte svårt att förstå varför Lööf inför Hälsingecentern väljer att lyfta fram den del av hennes bakgrund som också är högst traditionellt centerpartistisk.

För så är det ju. På samma gång som hon är den kaxige nytänkaren är hon ju också fotbollstjejen med centerlegenden Karin Söder som förebild. Som växt upp med potatisplockning hos farmor och som fick sitt sociala patos väckt i Värnamos socialutskott.

När det inom hennes grundvärderingar dessutom ryms realpolitiska ställningstaganden som kan väcka sympatier hos det gamla gardet, kommer hon allt mer tillbaka till rötterna: Hon säger kategoriskt nej till individuell föräldraförsäkring. Ja till en grön omställning, men utan att på allvar hota bilflottan. Och mitt under brinnande vargdebatt menar hon att "EU ska skita i svensk rovdjurpolitik".

Allt som allt väldigt otaktiska utspel om det är 30-åriga feministiska mijlöpartister från Stockholm man vill locka. Däremot klokt om man vill behålla en stark traditionell centerbas .

Centerpartiet är fortfarande en folkrörelse, om än kraftigt decimerad. Och däri finns en otrolig potential. Det är fundamentalt för det lilla krisande partiets framgång att Lööf får den med på tåget. Visst kan Centerpartiet gå miste om en snäv väljargrupp som hittills uppskattat C:s liberala kaxighet. Men den har man å andra sidan ändå inget för, utan en medlemskår som sluter upp i partiarbetet.

För sanning å säga, är det en mycket marginell del av väljarkåren som låter ideologiska hårklyverier ligga till grund för vad de röstar på. Några fler låter enskilda sakfrågor spela in. Men de allra flesta låter sin röst falla på den partiledare som utstrålar karisma, trovärdighet och lite jävlar anamma och som har en samhällsanalys i bagaget de kan känna igen sig i. Den kostymen fyller Annie Lööf ut mer än väl.

Mer läsning

Annons