Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med is som arbetsmaterial

/
  • Ragnhild Sandelius Brodow tycker isen är ett fantastikt material att arbeta i. Här arbetar hon med dopfunten till Iskyrkan i Jukkasjärvi.
  • Den skulptur Ragnhild Sandelius Brodow valde för midvinterfirandet på Skansen blev en ylande varg framför solskivan. Modellen finns i vax i bostaden medan originalet var två meter högt.
  • Inspirerad av Linnés sexualia dekorerade Ragnhild Sandelius Brodow sommarutställningen i Ishuset i Jukkasjärvi.
  • Björnskulpturen i Borås upplystes med ett blått sken.
  • Stjärnan i kristallklar is mäter sex meter i höjd. Den visades från en båt på Liseberg.
  • Ragnhild Sandelius Brodow tycker isen är ett fantastikt material att arbeta i. Här arbetar hon med dopfunten till Iskyrkan i Jukkasjärvi.
  • Här ser man hur klar isen från Torne älv är. Isblomman glänser som kristall.

Arbetsmaterialet till Ragnhild Sandelius Brodows skulpturer kommer från Torne älv. Det är två meter höga isblock som sågats ur den rena klara älven.

Annons

Ragnhild Sandelius Brodow är skulptris med is och sten som huvudsakligt material. Hennes make Inge är verksam som pianobyggare. Hela bottenvåningen är därför deras verkstäder medan övervåningen används som bostad.

Huset i Marmaverken passar dem perfekt. Det byggdes 1905 som skola för att sedan tas över av Marma Långrörs AB som matsal och övernattningsbostad. När fabriken lades ner övertogs fastigheten av en rörfirma och för ett par månader sedan flyttade makarna in med sina verksamheter.

1992 knöts Ragnhild Sandelius Brodow till Ishotellet i Jukkasjärvi. Av en slump kom hon med i SM i isskulptur som anordnades där för tredje året.

- En plats blev ledig genom att en av tävlingsdeltagarna lämnat återbud, så jag hoppade in helt oförberedd.

På den vägen blev det, hon och maken Inge arbetar med att varje vinter inreda sviter i Ishotellet. Ragnhild Sandelius Brodow tycker om att arbeta med hela skulpturala rumsbildningar och är glad att få delta med återuppbyggnaden av Ishotellet.

- Det är ett tungt men inspirerande jobb, varje liter is väger ett kilo. Isen tas från Torne älv och sågas upp i block om 80x100x200 cm.

Det är en otroligt klar och fin is som är lätt att jobba med, säger Ragnhild Sandelius Brodow, genom att vattnet är i rörelse när det fryser ger det en is utan luftbubblor.

Före jul deltog Ragnhild Sandelius Brodow i tre evenemang, ett i Göteborg, Borås och på Skansen i Stockholm. Luciahelgen i Borås tillverkade hon en isbjörn med tanke på Klimatveckan som pågick i Köpenhamn, den sista skulpturen blev av en varg mot en sol där en kvinna satt och lyssnade till vargens tjut. Midvintersolståndet firades på Skansen och därav valet av vargen. Modellerna till dessa skulpturer kommer att användas för att gjutas i brons.

På frågan om det inte känns sorgligt när hennes skulpturer tinar bort, svarar Ragnhild Sandelius Brodow.

- Nej det känns bara rätt, de ingår i ett kretslopp och så får jag chansen att göra nya hela tiden.

2005-2006 inredde hon tillsammans med maken Inge Iskyrkan i Jukkasjärvi.

- När den stod klar vigde vi oss där.

Med anledning av Carl von Linnés 300-årsminne 2007 hölls en sommarutställning i fryshuset i Jukkasjärvi. Ragnhild Sandelius Brodow och hennes make inredde brudkammaren med inspiration av Linnés sexualsystem. Relieferna i isväggarna porträtterade ståndare och pistiller uppdelade i de 24 klasser Linné beskrev.

- Linné liknade dem vid män och kvinnor på bröllopsnatten.

 

 

Annons