Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med företagande i fokus

Det är en dag för trivsamheter och gemenskap. Men också ett tillfälle att knyta nya kontakter. I år bjöd företagardagen dessutom på en uppskattad nyhet.

Under torsdagen träffades runt 250 företagare för att roa sig och knyta värdefulla kontakter under den traditionella företagardagen.

Tidigare år har många deltagare efterfrågat ett mer seriöst inslag, som avbrott mot den lättsamma stämning som annars råder. En nyhet för i år blev därför ett lunchsamtal, där deltagarna delades in i grupper om sex personer. Vid varje bord fanns en kommunrepresentant, på plats för att anteckna och samla in synpunkter från deltagarna.

Samtalen kretsade bland annat kring ämnen som hanteras av olika kommunala förvaltningar. Många företagare välkomnade och hyllade det nya initiativet.

– Det är verkligen skitbra, ett bra tillfälle för de kommunala representanterna att lyssna in vad vi tycker och alla var väldigt positiva till upplägget. Kommunen åker ju på företagsbesök men det här är ändå ett bra tillfälle att lämna synpunkter, säger Lina Haglund från Nordea.

Företagardagen är uppskattad. Ord som "fantastiskt" och "suveränt" återkommer när deltagarna ska beskriva dagen och möjligheterna som den ger. Malin Åhman från Värderingsinstitutet vittnar om hur närvaron på arrangemanget ger konkreta resultat.

– Bara under lunchen hittade jag något som jag inte visste fanns i Söderhamn, och som kan hjälpa mig i mitt jobb, säger hon.

Hon får medhåll av Pellas Per Andersson från Almi företagspartner. För honom innebär företagardagen en möjlighet att lära känna fler företagare i Söderhamn.

– Jag sitter i Hudik och när man kommer hit lär man känna Söderhamn på ett annat sätt. Jag får snabbt ett nätverk, säger han.

Under eftermiddagen delades deltagarna in i olika grupper för teambuilding-övningar. Övningarna gick ut på att skapa olika konstalster.

Det resulterade bland annat i popart och skulpturer. Alstren auktionerades sedan ut under kvällens galamiddag och allt överskott går oavkortat till kommunens satsning på ungt företagande.

En av grupperna fick ägna sig åt graffiti, under ledning av konstnären och graffitimålaren Rolfcarlwerner.

– Vi som sysslar med graffiti målar gärna tillsammans och samarbete är något som behövs i affärslivet också, säger han.

Dagen avslutades med en stor middag och fest på Flygstaden.

– Man ska unna sig att ha kul. Många är ensamföretagare som jobbar från tidig morgon till sen kväll. Det här är ett sätt att synas i ett sammanhang och träffa andra, säger Kent Lundquist, näringslivsstrateg på Söderhamns kommun.

Statistik framkommen från tidigare års enkäter visar också att företagardagen fungerar. Fyra av fem företagare säger att man under dagen har knutit kontakter som lett till nya affärer.

– Det händer saker när människor träffas och då uppstår affärer, säger Kent Lundquist.