Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med flickorna i fokus

Flickor som har ADHD uppmärksammas inte på samma sätt som pojkarna, och riskerar att hamna snett senare i livet. Det var temat för Maria Anderssons föreläsning hos ABF på onsdagskvällen.

– Flickorna är ofta duktiga på att dölja sitt beteende och kompensera för det. De är inte heller lika utåtagerande och störande som pojkarna, utan håller ihop hela skoldagen, och när de kommer hem somnar de eller bryter ihop. Hur mycket de än fokuserar når de inte sina mål, säger Maria Andersson.

Hon fick själv diagnosen ADHD för tio år sedan och levde ett struligt liv innan dess. ADHD står för Attention Dificit/Hyperactivity Disorder, vilket kan översättas med "uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning". Det är neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som framför allt yttrar sig i koncentrationssvårigheter.