Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en sång i finnmarken

Han kör hemifrån redan innan morgonen hunnit gry. Bengt Hahne vill värma upp det lilla kapellet innan dagens sångträff äger rum.

Annons

Han reser från Orsa där han bor. Han kör försiktigt. Det är glashalt på vägarna. Det rödtimrade Finnmarkskapellet ligger i Hamra, en dryg mil utanför Los. Det är åtta grader varmt i stugan när han anländer. Bengt Hahne eldar i en stor vedkamin i församlingssalen. Får upp temperaturen på mer än 20 grader. En ombonad värme slår emot när jag stiger in.

Det var i lördags ett 20-tal gäster besökte det lilla kapellet för att sjunga ihop. 25 stycken om man räknar med mig, får jag veta. Många hade rest flera mil genom traktens djupa björnskogar. Det är ensliga trakter. Under den mer än sju mil långa bilfärden från Ljusdal möter jag inte en endaste bil.

Ami Andersson spelar piano, Gunnar Jonsson saxofon och hans pappa Uno Jonsson dragspel.

– Vi har bjudit in alla som vill att ta med sig instrument. Upplägget är som programserien Minns du sången som sändes på TV, där man sjöng kristna sånger, förklarar Bengt Hahne.

Läs också: Dragspelandet fortsätter men repertoaren är bytt

Gerd Eriksson från Orsa står i köket. Hon häller upp en värmande kopp kaffe åt mig. Det är hon som har bakat för kvällen. Här finns grovt bröd att bre smörgåsar av och lingonkaka för den som känner för något sött.

Träffarna äger rum en gång i månaden och är ett sätt att hålla det gamla kapellet vid liv. Det är byggt 1888 och renoverades för tre år sedan.

För Bengt Hahne är huset inbyggt i hans gener. Hans morfar Mickola Anders Hansson åkte från Orsa hit till Hamra på egensnickrade skidor för att sprida frireligiösa tankar år 1887, som en del av baptiströrelsen.

– Morfar beskriver sin tid här i en almanacka. Det är intressant att följa hans resor i byarna runt omkring. Han var bonde som predikade på sin fritid.

Kvällarna är ett samarbete mellan Los-Hamra församling och eldsjälarna i kapellets stödförening.

Religion är viktig. Det är sin tro man samlas kring berättar Eva Jernqvist, som är diakoniassistent i Los-Hamra församling. Hon vill gärna att jag fotograferar av ordet Jesus som står framför predikstolen.

– Vi vill gärna föra samman folk som delar vår tro, betonar hon.

Läs också: Mellan folkmusik och fäbod

Annons