Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med en Europaturné på schemat

Alla prov är avklarade, betygen är satta och nu väntar bara en skolresa innan det drar ihop sig till bal och avslutning.

Nu är det inte mycket kvar för avgångseleverna på Hälsingegymnasiet i Bollnäs. Men först ska de ut på en riktig långresa tillsammans.

På lördag morgon rullar skolans egen buss söderut och framför dem väntar tolv dagars resa genom Europa.

– Vi börjar med ett stopp i Köpenhamn innan vi fortsätter till studentstaden Münster i Tyskland där vi ska stanna en dag, berättar Madeleine Östmans.

På resan kommer elever från avgångsklassernas alla program att vara med, lite av sista natten med gänget.

– Kul att vara tillsammans innan vi sprids åt olika håll, säger Amelia Åsblom.

Förhoppningsvis ska resan också ge en hel del skolrelaterade upplevelser. På schemat står ett besök i Normandie och Omaha beach där allierade trupper landsteg på D-dagen.

Det blir också ett besök i Paris, med Triumfbåge, Eiffeltorn, Versailles och Notre Dame, innan bussen styr kosan till Schweiz och Geneve. Där ska de besöka Cern, forskningscentret med sin spektakulära partikelaccelerator.

– Cern är ett namn vi har stött på ofta i våra läroböcker, framför allt i naturvetenskap, säger Johan Ringård.

De ska även hinna med lite bergsklättring i de tyska Alperna, ett besök på BMW:s fabrik i München och koncentrationslägret Dachau.

– Det blir lite av varje, naturvetenskap, historia, samhällskunskap och teknik, säger Victor Bastin.

– Men det viktigaste är nog att vara tillsammans, inte vilka platser vi besöker, säger Johan Ringård.

De kommer hem den femte juni och sedan drar skolavslutandet i gång på allvar. Den nionde är det bal och den elfte juni avslutas allt med studentfirande.