Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med bidrag blir allt konkurrenskraftigt!

Replik till Carl Wachtmeister ”Vindkraften är konkurrenskraftig” (7/2).

Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) är en politiskt obunden ideell rikstäckande förening. FSL:s målsättning är att aktivt arbeta för att förhindra etableringar som negativt påverkar människors levnadsmiljöer samt landskapsbilden och vår svenska natur.

Att etablera industriområden i form av storskalig vindkraft i landsbygdsområden är ett exempel på just denna typ av etableringar. I detta sammanhang är vi alltså en intresseförening.

Om alla beslut som fattas av regering och riksdag var odiskutabelt bra och rättvisa så skulle inte det finnas något behov av intresseföreningar. Mot denna bakgrund finner vi Carl Wachtmeisters indignation, över att FSL inte delar riksdagens syn på vindkraften, förvånande. Att sedan LRF aktivt arbetar för att det kommunala vetot ska försvinna, gör att vi undrar vems intresse LRF företräder.

Det är tragiskt att Wachtmeister inte förstår ” vilken värld” FSL lever i . LRF borde, i den bästa av världar, representera alla medlemmar på den svenska landsbygden. För inte ens Carl Wachtmeister tror väl att en majoritet av LRF:s medlemmar vinner på de storskaliga vindkraftsetableringarna?

Vi talar givetvis om områden som är berörda av vindkraftsetablering, allt annat är irrelevant!

Det är i vår värld människorna som betalar priset för riksdagens vindkraftspolitik finns. Vi som ser vår hembygds tysta och vackra natur förvandlas till bullrande industriområden. Det är människor som ser sina fastigheter rasa i värde, oavsett de partsinlagor i ämnet som vindkraftens intresseorganisation presenterar. Inga av LRF:s ”offensiva anslag” i världen och andra hurtfriska fraser hjälper människor, som förlorar ett helt livs besparingar. Det är vi som bor, bildligt och geografiskt, långt ifrån Stockholm som drabbas. Erfarenhetsmässigt minskar förståelsen bland makthavarna för vår värld i kubik med avståndet från Stockholm.

Att offensivt verka för intrång på vindkraftsgrannars fastigheter och minska värdet på deras och andra människors egendom i bygden kan väl inte anses som särskilt hedervärt eller en uppgift för LRF.

I FSL:s värld finns också människorna med insikt om den bidragskarusell och de kostnader som den storskaliga vindkraften förorsakar de svenska elkonsumenterna. För om man ska räkna in bidrag i lönsamhetskalkylen så är ju faktiskt även en ”oxvandring” att se som ett lönsamt alternativ att producera el, men att påstå att det är kostnadseffektivt är väl en annan sak? Många oberoende experter är eniga om att vindkraften är det mest ineffektiva sättet om vi vill minska koldioxidutsläppen.

Lars Jeppson

styrelseledamot Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Ragnhild Sjöström

styrelsesuppleant Föreningen Svenskt Landskapsskydd samt före detta LRF-medlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel