Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MC-liga skulle spränga polishuset i Bollnäs

(UPPDATERAD 19:52) Polisen i Gävleborg har under mer än ett års tid arbetat för att sätta stopp för de 6–8 unga män som försöker etablera en mc-liga i Bollnäs. Ett större beslag av sprängämnen i Ljusne, samt fyra sprängningar som utfördes i södra Hälsingland under 2008, kopplas nu till dessa män.

Redan vintern 2007-2008 började ett antal, av polisen kända män, dyka upp i Bollnäs med västar som hade X-teams logotyp på ryggarna. X-team är en supporterklubb till Bandidos och männen, i åldrarna 17–30 år, pratade själva om en etablering av på orten. 
Efter det kan polisen se en koppling mellan männen och flera brott som begåtts i Bollnäs. Den 6 januari i år greps också två av männen, misstänkta för grovt narkotikabrott. Under polisens spaning kom det till deras kännedom att några i gruppen planerade ett sprängattentat mot polishuset i Bollnäs.
Polisen lokaliserade en misstänkt plats och den 22 januari hittades 36 kilo sprängämnen, vapen och annat stöldgods i en förrådslokal i Ljusne. Polisen har hittat kopplingar mellan detta sprängämne och de misstänkta i Bollnäs, men saknar tillräckliga bevis för att gripa någon av dem.
Många boende, både från Askers och andra orter, har källarförråd i lokalen som ägs av kommunen. Enligt en av grannarna, som blev vittne till husrannsakan, har de boende inte sett någonting om vad som pågått i området.
– När jag gick upp mot huset några dagar innan husrannsakan såg jag inga spår i snön. Men uppe i skogsområdet var det helt upptrampat. Förmodligen har man kommit från baksidan, och då är det svårt attse att någon tar sig in, berättar vittnet. 
Polisen misstänker också att de fyra sprängningar som inträffade i södra Hälsingland under 2008 har ett samband med sprängämnet. Den första sprängningen i januari 2008 totalförstörde en mindre raststuga i Mohed. Den sprängningen tros ha varit en provsprängning inför de sprängningar som senare inträffade i Bollnäs och kulminerade den 1 juli, när en Ford Van parkerad på Alirgatan i Bollnäs sprängdes.
- Vi vet att det finns personer i Bollnäs som vet saker och när det gäller bilsprängningen och vilka som har rört sig runt förrådet i Ljusne, säger Lennart Styrman vid polisens länsenhet för grova brott, som hoppas att några vittnen ska träda fram.