Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxat med stråkar på jubileumskonsert

/
  • Suzukilärarna Elof von Schantz, Karin Hedlund, Gun Albeman och Lasse Bertilsson med Suzukiföreningens ordförande Karin Nilsson i mitten.
  • Mannen bakom metoden, doktor Suzuki.

En av Sveriges största Suzukiföreningar är den för Bollnäs och Ovanåker. I höst fyller den 30 år och nu planeras en stor jubileumsfest.

Annons

Hundratals barn och föräldrar har genom åren lärt sig stråkarnas konst i Bollnäs/Ovanåkers Suzukiförening.

– Det hör inte till vanligheterna med en så stor och välmående förening och det ska vi vara stolta över, säger spelläraren Karin Hedlund.

Att verksamheten är kopplad till Kulturskolan gynnar eleverna som vill spela.

– Att vara en del av den är en fördel för Suzukin, då blir kostnaderna inte så hiskeliga, säger Elof von Schantz.

Lärare och ledande i föreningen har jobbat hårt med att spåra alla gamla elever för att bjuda in till jubileumsfesten den 11 oktober på Kulturhuset i Bollnäs.

– Vi har försökt nå många via Facebook men har inte lyckats med alla. Vi hoppas att fler ska se det här och höra av sig, säger Karin Nilsson som är föreningens ordförande.

En milstolpe genom historien var när man reste till North Carolina i Amerika för att besöka en Suzukiförening där. Bollnäsmusikerna hade fått kontakt med Joanne Bath vars släkt härstammade från Hedemora.

– Två gånger var hon också hit till oss med en grupp elever och det var en jättestor grej. I den här metoden spelar vi samma material över hela världen, säger Lasse Bertilsson

– Där stod Joanne och en liten fem-sexåring och spelade och kunde förstå varandra. Plötsligt fattade barnen hur det fungerade, att det spelar ingen roll vilket språk man pratar, säger Karin Hedlund.

Ett par större händelser arrangeras varje år. Sedan mitten av 1980-talet hålls det varje år ett Suzukiläger, oftast i Undersvik, och en annan tradition är julfesten. Men festen som nu sys ihop framhålls som något alldeles extra.

– Det blir en jubileumskonsert i två delar där alla våra barn och ungdomar är med och spelar, och så har vi bjudit in gamla elever. Det blir ett allspel tillsammans som vi valt ut låtar till, säger Karin Nilsson.

I Kulturhusets foajé ställs gamla bilder ut och publiken kan passa på att mingla runt. Gun Hedlund är konferencier och den första lokala Suzukiläraren, Stig Larsson, kommer också att deltaga.

– I den andra akten blir det mer spetsat med gamla elever som gått vidare och numera spelar kammarmusik, jazz och folkmusik professionellt, fortsätter Karin Nilsson.

Konserten är öppen för allmänheten och arrangörerna misstänker att det kan bli slutsålt. Kvällen avslutas med en jubileumsmiddag för de som är knutna till föreningen.

Annons