Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matupplevelse med bitter bismak?

/

Smaken av en god grillad biff är det många som njutit av i sommar. För vissa är ändå matupplevelsen förknippad med en bitter bismak. Känslan av att man för varje tugga kött bidrar till jordens undergång är lätt att ta till sig, då rapporteringen om matindustrins negativa miljöpåverkan blir allt vanligare. Den miljövänlige har dock länge haft en utväg från dåligt klimatsamvete. Men i det grävande samhällsmagasinet Filter ifrågasätts nu också det - KRAVmärkta varor behöver inte alls vara det miljövänliga alternativ du trodde att det var.

Annons

KRAV grundades på 80-talet som motvikt mot det lantbruk man såg bli allt mer industrialiserat. Genom märkningen kunde konsumenterna nu välja matvaror framtagna på ekologisk grund. Organisationen blev en succé på marknaden – det var många som inte ville stoppa i sig tungt besprutade grödor och bidra till en stressande djurhållning. I dag omfattar organisationen 4 000 lantbrukare och 6 000 certifierade produkter.

Dessvärre verkar initiativtagarnas ekologiska värdegrund långt borta i dagens KRAV certifiering. I Filters reportage beskrivs KRAV:s senaste tillskott: En storskalig högteknologisk gård där djuren rullas in på ett löpande band för en smidig mjölkning och där avancerade datorsystem krävs för att organisera de tusentals djuren. I och för sig behöver sådan omsorg inte nödvändigtvis vara dålig för djurens hälsa, men att det är långt från den grönbetande idyll som konsumenterna tror sig betala för, är tydligt. "Vi håller på med KRAV därför att vi tror att det har bättre lönsamhet", säger Lars Svensson, Vd för den beskrivna gården. "Vi är inte idealister, om du förstår vad jag menar".

KRAV påstås heller inte vara klimatmässigt bättre än annan – forskare vid statens lantbruksuniversitet ifrågasätter de vetenskapliga grunder som ligger till grund för märkningen. Och bönderna själva, tror det på ideologin? Nej, inte de Filters reportrar talat med i alla fall. "Nästan inga bönder köper KRAV-produkter, för vi vet att det inte är någon skillnad på maten". "Vill de bli lurade, så får de väl bli det", säger lantbrukare Olle Svensson.

Så biffen på grillen då? Om KRAV inte är en garantistämpel ur hållbarhetssynpunkt – behöver man då gå över till vegetarisk kost för att råda bot på ett gnagande miljösamvete? Nej, men då måste man bli långt mer noggrann vid inköpet.

De flesta forskare inom området verkar eniga om att svenskarna äter för mycket kött. Men också om att vi äter fel kött. Vill man minska klimatpåverkan genom de köttval man gör, är billig biff från Brasilien ohållbart. Kött från kossor som växt upp på andra sidan jordklotet av en sörja bestående av majs, spannmål och olika tillsatser av antibiotika för att inte bli sjuka, är ur hållbarhetssynpunkt absurt.

Men är köttet vi äter däremot från betesmarker i närheten av matbordet, blir visan en annan. Den stora boven i sammanhanget – transporten – försvinner då till stor del och med djur i hagarna hålls markerna öppna, vilket stärker den biologiska mångfalden. Kött från gräsätande kor kan alltså till viss del vara en positiv del i din kost, inte bara smakmässigt, utan också miljömässigt.

Restauranger som profilerar sig genom kött av god kvalitet beskriver inte sällan biffen som kommen från "gräsätande djur". Även Inom KRAV-märkningens spann ryms producenter med kött av hållbarhetsmässigt högsta kvalitet. Men för att garanterat göra samma kvalitetsval i storköpens kyldiskar som på restaurangen, krävs en bättre ursprungsmärkning än i dag.

Uppgiften att mätta konsumenternas behov av ekologiskt kött är marknadens. Förr eller senare kommer en mer precis märkning för närproducerat ekologiskt kött säkerligen tas fram där det inte redan finns. Men att efterfråga en politik som verkar för höga generella krav när det gäller besprutning, utfodring och levnadsförhållanden inom svensk djurhållning är också ett sätt. Konsumentkrav i kombination med politiska sådana är en effektfull kombination.

Mer läsning

Annons