Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måtte ett nej till värdlandsavtal få majoritet

Jag hoppas på ett nej till värdlandsavtalet med Nato, när riksdagen ska ha omröstning om detta, skriver artikelförfattaren.

Jag grundar mitt nej på: 

1) Alliansfriheten: Alliansfriheten rubbas av ett värdlandsavtal med Nato. Ett sådant avtal naggar vår alliansfrihet i kanten. Vi kan då inte längre fullt ut hävda att Sverige är alliansfritt. Vi går då i stället i "armkrok" med Nato och det kan inte kallas alliansfrihet. 

2) Avspänningen: Ett svenskt armkroksavtal med Nato blir en försvagning av avspänningsläget i norra Europa och bidrar i stället till ökad isolering, misstänksamhet och missförstånd mellan inblandade parter. I det rätt sköra läge som redan råder får inte detta ske. Här måste i stället jobbas mera intensivt för ökad avspänning.

3) Kärnvapnen: Nato är en organisation med kärnvapen. Då är inte ett Värdlandsavtal aktuellt för Sveriges del. Sverige har en aktad och respekterad ställning i FN-arbetet mot kärnvapnen och för nedrustning av desamma. Ett värdlandsavtal med Nato sätter krokben för det arbetet och sänker rejält förtroendet för Sverige och den svenska inställningen till nedrustning. Det vore mycket olyckligt. 

Avslutningsvis ställer jag mig förundrad – ja, till och med oroad och avvisande – till att just Sverige ska upplåta sitt militära övningsområde, NEAT(North European Aerospace Testrange) i Vidsel för just Natos militära övningar. Vill Nato-styrkorna öva, torde det finnas mer än tillräckligt med områden för det i de redan anslutna länderna. 

Måtte ett nej till värdlandsavtal med Nato få majoritet i riksdagen!

Rolf Hansson

Grundvik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel