Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måtte Bill våga visa vägen

Det blev inte Pelle Svanslös, inte Elaka Måns, inte Bull men väl Per Bill från Uppsala för att låna från författaren Gösta Knutssons böcker om katterna i Uppsala.

Per Bill (M) är moderat riksdagsledamot från Uppsala som suttit i riksdagen i över två decennier.

Per Bill utses av regeringen men frågan har handlagts av Ardalan Shekarabi (S) som är civilminister. I utnämningen kan vi göra antagandet att personkemin mellan två gamla riksdagsledamöter från Uppsalabänken är god. Shekarabi skulle inte utse någon som landshövding för sitt gamla hemlän som kommer från hans nya hemlän, om han inte fullt och fast trodde på idén. Det skulle riskera dålig stämning på mer än ett sätt.

Per Bill är 57 år och lär bli länets sista landshövding om Shekarabi går i mål med sin ambition om regionförstoringar, där länen anpassas till regionerna. Här kommer Bill att få spela sin viktigaste roll i landshövdingeämbetet; att bli den som med goda kontakter i Uppsala och i rikspolitiken (och inte minst hos regionmotsträviga moderater) vara en kraft att se till att Gävleborg hamnar rätt i pusslandet av landsändar.

Och rätt är att gå samman med Uppsala.

Utifrån det perspektivet är utnämningen av Bill riktigt lovande även om ledarsidan den här veckan inte gjort någon hemlighet av att Göran Hägglund är vår personliga favorit till ny hyresgäst på Norrlands enda Vasaslott, som renoverades på 1700-talet i vacker fransk rokokostil. Andra som moderaten Lars Beckman föreslagit är företagare (hellre än proffspolitiker) som en kraft att sätta fart på näringslivet.

Hälsingarna kommer att möta en landshövding som kan beskrivas med det franska ordet "agréable" eller helt enkelt trevlig på svenska. Med ett passionerat mat- och vinintresse (och även vinskribent) lär bland annat Växbo krog kunna se fram emot flera hövdingebesök.

I den politiska karriären har Per Bill mest framstått som en gedigen moderat lagspelare men ett par händelser sticker ut. Som kulturpolitisk talesperson försvarade Bill hårt förslaget att drastiskt skära ned 75 procent av kulturtidsskrifternas stöd. Efter en hård storm, fick han backa, vilket lär göra att hans namn inte står högt i kurs i kulturkretsar.

Per Bill tillhör också den liberala delen av moderata partiet i flykting- och asylpolitiken. Han har hunnit med viceordförandeposten i KU och Näringsutskottet. Som landshövding i Gävleborg möter han förutom utmaningen att försvara länets statliga jobb och att tillgodose Hälsinglands intressen i en ny region- och länsprocess, landets sämsta tillväxtlän. I en ranking från Visma som tittade på nyföretagande, arbetslöshet, lediga jobb och byggande placerade sig Gävleborg i botten på alla kategorier.

Själv säger Bill att han ser fram emot att bli landshövding i Gävleborg och att hans akademiska meriter i bland annat biologi ska bli till nytta för länet. Just expertis inom miljöområdet är aldrig fel, men kanske inte det som är mest akut för vår landshövding att ta tag i.

Och det bör kommunalråd, regionpolitiker och företagare snabbt klargöra.

Förhoppningsvis är Ardalan Shekarabi inte sagans Elake Måns utan den snälle Pelle Svanslös som skickar hit Bill.

Med det sagt, välkommen till Gävleborg, Per Bill!