Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats och Agneta tar över skolvärlden i Söderhamn: "Tuffaste uppgiften blir att hitta personal"

Hon blir ny chef för förskolan. Han blir chef för grundskolan.
Som chefer för skolorna i Söderhamns kommun blir Mats Hanell och Agneta Olofssons tuffaste uppgift att hitta personal.

Annons

Mats Hanell och Agneta Olofsson tar över efter tidigare skolchef Carin Mellqvist som går i pension. Genom att fördela hennes tjänst på två personer ska det ges mer tid åt de separata arbetsområdena.

– Vi har skilt grundskolan och förskolan åt. När dessa sköttes som ett organ hände det att förskolan fick stryka på foten för grundskolan. Denna omstrukturering ska ge förskolan större utrymme, berättar Mats Hanell.

Läs också: Han blir ny skolchef i Söderhamn

Förändringarna innebar att flera rektorer och förskolechefer kommer att flyttas geografiskt under sommaren.

Agneta Olofsson arbetar sedan tidigare som förskolechef på kommunen. Mats Hanell kommer närmast från Gotland där han har jobbat med skolfrågor på olika nivåer sedan 1979. De senaste sju åren har han arbetat som chef för för- och grundskolan där.

Den största utmaningen Mats Hanell och Agneta Olofsson har att tampas med är att tillsätta de många vakanta tjänsterna. Lärare, skolchefer och rektorer lyser med sin frånvaro. Förutom lärartjänster ligger tre rektorstjänster och tre förskolechefstjänster ute och väntar på att bli tillsatta.

Läs också: Ny organisation för skolorna i Söderhamn: "Jag tror bara det kommer bli enklare"

- Detta är ju inget lokalt problem utan är ett dilemma vi delar med hela landet, förklarar Agneta Olofsson.

Nu väntar utmaningar med att höja studieresultat, löneroch antal legitimerade lärare och att integrera nyanlända elever.

- Löneläget för rektorer i Söderhamn påminner mycket om läget i min förra kommun, Gotland - och det var inte något bottenläge i ett nationellt perspektiv. Jämför man med storstadskommuner är löneläget betydligt högre där. Men vi ska ju jämföra oss med kommuner med liknande förutsättningar, säger Mats Hanell.

Läs också: Hon blir ny chef för förskolan i Söderhamn

Duon hoppas kunna lösa personalbristen genom att marknadsföra Söderhamns kommun som en attraktiv arbetsgivare. Man måste konkurrera med större städer som till exempel Gävle som kan erbjuda högre lön.

– Söderhamn är en vacker skärgårdskommun med mycket natur och fritidsaktiviteter. Låt säga att barnen vill spela hockey. I en storstad kan det bli långt att ta sig dit. På en mindre ort som Söderhamn finns det alldeles nära inpå.

Mottagandet av många nyanlända barn och elever har inneburit en ansträngning under det gångna läsåret.

– Vi har satsat stort på olika former av kompetensutveckling för vår personal och har förstärkt runt barn och elever bland annat genom att anställa språkstödjare, säger Mats Hanell.

Läs också: Lärarbristen i Söderhamn: "De finns inte att få tag på överhuvudtaget"

Annons