Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätningarnas mätning

Hur ska man göra med alla dessa opinionsmätningar?
De kommer alltför ofta. Och vilken ska man tro på?
Faktum är att det har kommit över 200 opinionsmätningar sedan valet 2006.

Annons

Statsvetaren och valforskaren Henrik Oskarsson gör på sin blogg en sympatisk sammanställning som han kallar för mätningarnas mätning, eller poll of polls.

Det är inte en ny mätning utan ett medelvärde av de viktigaste opinionsmätningarna. Det brukar vara min räddning. Den visar i stora drag vad som händer i opinionen. Framförallt mellan blocken.

För det här valet kommer bli ett val mellan två alternativ, det röda och det blåa.

Tittar man på opinionsläget just nu så händer det inte så mycket. Det ganska jämnt i opinionen.

Men de rödgröna leder. Det har de gjort, mer eller mindre, under hela mandatperioden.

Det gapet måste borgerligheten knappa in.

Frågan är hur det ska göras?

Om man får tro Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, så vinner allianspartierna på att alternativen blir mer tydliga. Han har nog rätt.

Och alternativen börjar ta form.

Hade det varit förra året hade Mona Sahlin hänvisat veckans hetaste politiska fråga – RUT avdraget – till någon arbetsgrupp, som jobbade utan slutdatum. Allt för att dölja splittringen internt i Socialdemokraterna och mellan de rödgröna partierna.

Det gick inte denna gång. Beskedet kom snabbt. Det blir inget avdrag för hushållsnära tjänster om det blir en rödgrön regering.

Lars Ohly vann den omgången.

I partiledardebatten för några veckor sedan överlät också Mona Sahlin diskussionen om betygen till vänstern och Miljöpartiet, som vill avskaffa betygen. Kanske har Lars Ohly vunnit även den frågan?

Just nu ser det verkligen ut som att ju fler besked som kommer från det rödgröna lägret, desto bättre för alliansen. Men det gäller också att de borgerliga partierna visar hur framtiden ska se ut.

Ingen vinner val på historia. Och ska man tro mätningarnas mätning så krävs det mer av regeringen för att vinna nästa val.

Mer läsning

Annons