Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matlådepriset är svårhanterligt

I dag kan kommunens hemtjänstbrukare beställa matlåda utan dryck för en lägre summa. Nu vill vård- och omsorgschefen ta bort den möjligheten, liksom rabatten om man beställer två matlådor.

Sedan hösten 2012 kan hemtjänstbrukarna i kommunen beställa matlåda med eller utan dryck. Kostnaden för låda med mat och dryck är 50 kronor, väljer man bort drycken kostar matlådan 46 kronor.

Enligt Malin Ruthström, vård- och omsorgschef, väljer de flesta matlåda med dryck, och administration kring valet är tidskrävande. Såväl hemtjänsten – som ska fylla i formulär utifrån önskemål vid olika vid olika tillfällen – och personal inom kök måste vara uppmärksamma, dessutom tar det extratid för avgiftshandläggarna. Att återgå till enhetspris där det alltid ingår dryck vore bättre, skriver Ruthström i ett tjänsteutlåtande.

Hon vill även att brukare ska betala lika mycket för alla matlådor, oavsett om man köper endast middagslåda, eller både middags- och lunchlåda – i dag kostar middagslådan 35 kronor om brukaren även köpt lunchlåda.

Nu föreslår vård- och omsorgschefen att kommunstyrelsen ska ta beslut om att all matdistribution av matlådor ska vara inklusive dryck, till en kostnad av 50 kronor, och att både lunch och matlådor ska kosta just 50 kronor.