Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Persson kör under Elitloppshelgen: "Aldrig kunnat tänka mig att redan i år få vara med"

Det var bara månader sedan Matilda Persson fick sin travlicens. Nu är hon klar för ett lopp under Elitloppshelgen.
– Nu när jag fick storhästlicens hade jag aldrig kunnat tänka mig att redan i år få vara med och köra på en så stor helg, säger Matilda Persson till Sporten.

Matilda Persson blev uppmärksammad efter Hela Hälsinglands dokumentärserie (första delen av dokumentären ser du i TV-klippet ovan). I februari körde hon sitt historiska lopp som den första rullstolsburna kusken.

TV: Se Matilda Perssons historiska debutlopp här

Sedan dess har hon kört fyra lopp till, och om knappt två veckor väntar det hittills största i karriären. Matilda Persson kommer att köra ett lopp under Elitloppshelgen.

– Jättespännande. Jag fick veta det för ett bra tag sedan, men jag har velat köra lite fler lopp och verkligen tänka över det, se att jag verkligen vill köra på Solvalla, det är ju en rätt stor grej. Jag har väl bestämt mig innan, men jag har känt att jag har ville ha lite mer vana innan jag kunnat säga något mer, säger Matilda Persson, som officiellt berättade om sitt deltagande i loppet i fredags.

– Det har känts jättebra hela tiden, att ha fått erbjudandet och att få köra, jättetaggande verkligen. Och jag har fått jättebra respons också sedan jag la ut det.

Loppet som Persson ska köra ingår i "Gymnasieligan", körs fredag den 27:e april på Solvalla och är i grunden ett lopp där elever från svenska travgymnasier ställs mot varandra. Det kriteriet uppfyller inte Persson, men hon är inte den enda som har bjudits in utifrån och hon är dessutom i rätt ålder.

Hade du kunnat föreställa dig det här innan?

– Nej, egentligen inte. Det finns ju "Lilla Elitloppet" som går under helgen och det har jag ju haft som mål med min ponny. Jag har ju sagt att "nästa år Matilda, då är vi där, jag och pappa", men vi kommer aldrig dit för ponnyn blir inte bättre. Men nu när jag fick storhästlicens hade jag aldrig kunnat tänka mig att redan i år få vara med och köra på en så stor helg.

Rullstolsburna Matilda från Njutånger har fått sin travlicens – först i Sverige

Matilda Persson blir speciell nästan i varje nytt lopp hon kör. Sedan hon blev den första rullstolsburna att ta licens har hon blivit ett välkänt namn.

– Ja, jag vet inte vad jag tycker, det är blandat. Såklart det hade varit skönt att kunna starta som vem som helst, man får ju lite mer ögon på sig när det är så här. Alla vet mer vem jag är än andra som startar, så det blir lite skillnad.

Är det en extra sporre eller kan det kännas tungt?

– Det är kul, samtidigt som man får lite extra press och jag är alltid så himla nervös innan jag ska starta. Nu har jag inte hunnit bli nervös än, det kommer väl. Men just nu tycker jag att det känns väldigt bra och kul att få vara med.

Om tio dagar gör Persson sin debut på Elitloppshelgen, men hon hoppas att det inte ska stanna där.

– Såklart man vill tillbaka, oavsett om det är ponny eller storhäst. Det är kul att köra på större dagar, det är väl alltid ett mål att ta sig dit, även om det är jäkligt långt. Det är ju stora mål, det är ju bland det största de där helgerna, så det är ju inte bara att ta sig dit.

SE OCKSÅ:

Del 2 i dokumentären: Matilda inför sitt första lopp: "Vi kommer inte starta för att vinna utan för att ta oss runt"

Bonusmaterial: Matilda om ponnyn Bella: "Hon har varit guld för mig"

Matilda Persson svarar sina tvivlare: "Jag har tillräcklig kontroll"