Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Det är ett slöseri att låta pensionärer gå utan arbete

Andelen pensionärer i befolkningen ökar för varje år och antalet personer över 80 kommer att öka med 50 procent de kommande tio åren. Vi blir friskare, och lever allt längre. Härligt! Och dyrt.

Vid årsskiftet höjs därför åldern för när svenskar tidigast kan ta ut allmän pension från dagens 61 till 62 år. ”Vi måste jobba längre” har äntligen gått från slagord till politisk verklighet. Tack och lov för det. Tanken att människor ska anses ha nått sitt bäst före-datum på arbetsmarknaden vid 67 tillhör kategorin befängt.

Nu invänder säkert både en och många vårdbiträden och svetsare att det inte finns en chans att de skulle orka ens till 65. Och visst finns det många tunga arbeten där kroppen säger ifrån redan innan 60. Självklart ska den som arbetat där ha möjlighet till tidigare pension.

Men att 67 skulle vara gränsen även för akademiker och tjänstemän som spenderat yrkeslivet framför ett skrivbord är allt annat än rimligt.

Med tanke på hur viktigt det är med erfarenhet i många komplexa organisationer borde anställda snarare peaka efter 70. Att låta dem göra det kommer att bli avgörande.

För när man ser hur det ser ut med åldersfördelningen bland de anställda är det mycket märkligt att kommunerna inte arbetar hårdare för att få sina äldre anställda att stanna kvar. Stora delar av kommunförvaltningen, de som ser till att skola, bygglov och äldreboenden fungerar som de ska, är på väg att gå i pension. Det står inte direkt nybakade högskolestudenter på rad för att fylla deras platser.

I stället för att börja förbereda sig för pension borde den som fyller 60 erbjudas kortad arbetstid och flexiblare dagar för att orka längre.

För att många pensionärer vill arbeta råder det ingen tvekan om. Sedan millennieskiftet har antalet svenskar som fortsätter att arbeta efter 65 mer än fördubblats, från 70 000 till 200 000. Var fjärde person i åldern 65-69, och mer än var tionde person i åldern 70-74 har i dag ett jobb att gå till.

Att fler väljer att arbeta längre trots hög ålder är avgörande för vår välfärd. Men framför allt är det bra ju fler som har en meningsfull sysselsättning och social samvaro.