Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mathias morfar gick bort i cancer – nu hedras han med en speciell rosa matchtröja

Förra året dog hans morfar i cancer. Nu spelar Mathias Svärd i en egendesignad matchdräkt för att hedra minnet av sin förebild – och samtidigt hjälpa till i kampen mot sjukdomen. – Jag blir väldigt motiverad och får kraft av det, säger han.

Från orange till rosa. För knappt två veckor sedan bytte Iggesunds målvakt Mathias Svärd färg på matchtröjan.

Anledningen är lika självklar som angelägen.

– Han gick bort i prostatacancer i fjol. Och redan då började tankarna komma på att göra något och jag tryckte morfar på vänsterarmen. Han var supersporttokig och var med på matcherna när han var pigg, säger Mathias Svärd.

– Han var också alltid glad och positiv. Jag ser mycket mig själv i honom.

Men Mathias kände att han ville göra ännu mer. På den rosa matchtröjans rygg finns numera siffrorna 1239019514 som är Cancerfondens Swish-nummer. På bröstet är "Tillsammans mot cancer" tryckt med stora bokstäver samtidigt som två stora loggor pryder kortbyxorna med uppmaningen att stödja organisationen.

– Det slog mig i år att jag vill synas och jag vill sticka ut. Och kan jag då göra det på ett positivt sätt. Redan nu har folk hört av sig och visat att de har swishat pengar dit. Det var också tanken från början.

Vilka reaktioner har du fått?

– Väldigt bra. För mig var det också ett sätt att påminna folk om att höra av sig till varandra. Man har det bra så länge man får vara frisk och skadefri. Det är bara fotboll vi håller på med. Jag trodde inte det skulle bli en sådan stor grej. Men det är bara roligt.

– Jag hade en faster som gick bort 2010. Också i cancer. Det är en hemsk sjukdom och många är på något sätt drabbade.

Hudiksvallsbon Carl-Arthur Nilsson blev 85 år gammal när han i mars förra året somnade in efter en tids sjukdom. Mathias Svärd berättar att han var en förebild på många sätt; inte minst genom sitt stora intresse för idrotten.

– Han hörde alltid av sig inför matcherna och berättade hur det skulle gå. Han var ofta skeptisk och sa att tyvärr ni kommer att förlora. Sen var han först med att ringa och fråga om resultatet och blev alltid lika glad. Så var han mot alla barnbarn, väldigt intresserad hur det gick för oss alla.

Mathias Svärd är inne på sin fjärde säsong med Iggesunds IK i division 3. Debuten i den nya dräkten –som han tagit fram helt på egen hand – skedde i hemmamatchen mot Bollnäs GIF.

– Vi ledde med 1–0 fram till den 73:e minuten. Jag kände att det inte gick att göra mål på mig. Men de vände och vann med 3–1, det är ett bra lag. Sedan vann vi med 1–0 förra helgen. Det är skönt att ha honom på matchtröjan. Under matcherna tittar jag mycket på texten. Jag blir väldigt motiverad och får kraft av det.

Mathias Svärd, 27, bidrar också själv till insamlingen på sitt eget speciella sätt.

– Jag swishar 100 kronor efter varje match som vi vinner. Och när jag håller nollan blir det ytterligare 100. Det blev totalt 200 i helgen, men det gör jag så gärna, säger han.

FAKTA: Prostatacancer

Det är den vanligaste cancerformen i Sverige, tätt följd av bröstcancer.

Varje år får cirka 9 000 män i Sverige prostatacancer, vilket innebär att mer än var tionde man i Sverige får sjukdomen under sin livstid.

Cirka hälften av männen är yngre än 70 år när tumören upptäcks men sjukdomen är mycket ovanlig före 50 års ålder.

Metoderna att upptäcka prostatacancer har förbättrats de senaste åren och nya behandlingsmetoder har tagits fram.

Källa: Vårdguiden.

FAKTA: Cancerfonden

Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. För att nå dit arbetar den med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete. Sedan Cancerfonden grundades 1951 har närmare 9 miljarder kronor delats ut.