Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mathias Hellgren blickar framåt efter juniortiden i Mora: "Det är division 1 jag siktar på"

Efter två säsonger med Moras J20-lag väntar vuxenlivet för Mathias Hellgren.
Och gärna i en hälsingeklubb...
– Det är division 1 jag siktar på, främst häromkring. Jag har inte haft någon kontakt med HHC, men det vore roligt att spela för dem, säger 20-åringen från Bollnäs.

Mathias Hellgren fick ett abrupt slut på sina två år i Mora. Laget fick kvala sig kvar i J20 Superelit under våren, men det tog slut direkt för Mathias som i det första mötet med Karlskoga fick karriärens första hjärnskakning.

– Jag backade över en spelare som låg på isen och slog i huvudet. Jag har lite minnesluckor över vad som hände. Så det var bara att åka hem, säger han.

Efter säsongen har det varit viss turbulens runt Moras juniorlag, där stark kritik har riktats mot ledarna från spelarhåll. Men det är ingenting som Mathias vill prata om.

– Jag tycker det är fel att de går ut i media så att de inte kan försvara sig... Jag vet inte vad jag ska säga. Men jag är nöjd med min egen säsong och har tagit steg hela tiden, framförallt har jag jobbat med mitt defensiva spel, säger han.

Men trots en bra vinter så blev det inga chanser i Moras A-lag, något som mycket av kritiken från spelarna handlat om – att klubben varit ovillig att flytta upp talanger ur de egna leden och i stället använda sig av ett utbytesavtal med Modo.

Fast för Mathias del har det inte spelat någon större roll, trots att han under sitt första år i Mora fick chansen i några av försäsongsmatcherna.

– Man möter riktigt bra spelare i J20 Superelit också. Det går riktigt fort men är ändå skapligt disciplinerat. Det är en frän serie att spelare, det är ju spelare som varit med i JVM och landslag och SHL som är nere och spelar där. Det är coolt att möta såna spelare, säger Mathias.

Men det var nära att han aldrig hade tagit steget till den nivå han är på. När Mathias skulle börja gymnasiet så valde han Timrå. Där gick det bra på isen – men sämre vid sidan av.

– När jag flyttade till Timrå så blev det mycket nytt, det är inte bara att kastas in i vuxenlivet. Det hade inte gått bra om jag bott kvar i Timrå, jag mådde dåligt vid sidan av, samtidigt som hockeyn funkade jättebra, men det var nog tur att jag flyttade hem innan det började gå ut över hockeyn också, säger Mathias, som gjorde en säsong med Alfta i division 2 och noterades för 22 poäng på 22 matcher.

LÄS MER: A-lagsdebut mot ärkerivalen Leksand

Och framförallt gav det värdefull rutin inför det som kommer.

– Det har varit nyttigt att ha spelat med Alfta i A-laget, det märkte jag när jag fick komma upp i Moras A-lag och träna. Det är hygglig nivå på tvåan och annorlunda spel jämfört med juniorhockeyn, sargdueller och sånt lärde man sig och har med sig nu.

Målet inför nästa säsong är att hitta en division 1-klubb som är villig att satsa på en 20-årig center. Ett närliggande alternativ är Hudiksvalls HC, men därifrån har Mathias inte hört något – än.

LÄS MER: Upp och ner första säsongen i Mora

– Jag har lite krokar ute, men det är ingenting bestämt. Det är division 1 jag siktar på, främst häromkring, men jag tackar väl inte nej till att flytta lite längre. Jag har inte haft kontakt med HHC även om det vore roligt att spela för dem, säger Mathias.

Varför just division 1?

– Det känns som ett bra steg eftersom jag inte spelat så mycket A-lagshockey de senaste åren, allsvenskan känns kanske lite för stort redan nu. Jag har hört med spelare jag spelat med och det är oklart för de flesta, lite silly season. Så det här blir som en kontaktannons.

Beskriv dig själv som spelare?

– Jag är puckskicklig och läser spelet bra och har förbättrat defensiven. Jag gillar att spela fram, jag kanske spelar fram lite för mycket och borde gå mer på avslut.

I väntan på ny klubbadress så tränar Mathias på hemma i Bollnäs. Minst två pass varje dag – och gärna tillsammans med systrarna Clara och Frida som står inför samma resa som Mathias gjort eftersom båda börjar på innebandygymnasiet i Falun under hösten.

LÄS MER: Talangfulla tvillingar till allsvenskan

– De kör med mig i gymmet i källaren, så jag försöker lära dem det jag kan. Jag har varit hem rätt många helger och kollat när de spelat. Det kommer gå bra för dem i Falun, de är mognare än mig vid den där åldern och de kommer ju att bo tillsammans, säger Mathias.