Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matavfall ska samlas in i Ljusdal: "En stor utmaning"

Till hösten planeras ett försök att samla in matavfall i Ljusdals kommun. Detta som ett led i att minska avfallsmängderna. Målet är att fram till år 2020 ha kommit så långt att minst hälften av invånarnas matavfall samlas in och används till energiutvinning.

– Vi har gjort en utredning om vilket insamlingssystem för avfall som skulle passa bäst i Ljusdals kommun och lämnat in ett förslag till kommunstyrelsen, säger Josefine Karlsson, som leder projektet i Ljusdals kommun.

Hon anställdes i början av januari för att se till att kommunen når upp till de mål som är satta i den kommunala avfallsplanen.

– Det är ett mål i alla kommuner i Hälsingland att samla in 50 procent av matavfallet till år 2020, så vi är fler kommuner som arbetar efter samma mål och ska införa liknande insamlingssystem. Vi har ett samarbete inom Avfall Hälsingland.

Läs också: Matavfall och sopor i planerad samverkan

Ett av målen är att minska den mängd avfall som skickas till förbränning samtidigt som transporter och utsläppsmängder inte ska öka. I Ljusdals kommun vill man bland annat minska mängden hushållssopor från cirka 237 kilo till 210 kilo per person och år till 2020. Mängden returpapper och förpackningsmaterial som borde gå till återvinning men som slängs bland hushållssoporna ska minska från 82 till 70 kilo per person och år, om allt går som det ska.

– Så vi måste ha en plan för att vi ska lyckas få så många som möjligt att samla in sitt matavfall. Det ska vara enkelt för alla hushåll och företag att samla in. Vilka lösningar vi behöver kommer att vara beroende på var man bor, säger Josefine Karlsson.

I det insamlingssystem som föreslås kommer boende i tätbebyggda områden att kunna lägga sitt matavfall i ett särskilt kärl intill fastigheten. Utanför tätbebyggda områden kan det bli möjligt för mindre hushåll att lämna in matavfallet på gemensamma miljöstationer där även insamling av brännbart avfall, returpapper och förpackningsmaterial.

Läs också: Miljarder slängs i form av matavfall

Allt dela upp avfallet i fler fraktioner kan göra det svårt att samla in det utan att transporterna ökar, framför allt i en glesbygdskommun med relativt få invånare på en stor yta.

– Det är en stor utmaning att få det att fungera. Att samla in avfallet och dela upp det i olika fraktioner ska ge en positiv påverkan på miljön, och då vill vi inte att det ska bli mer utsläpp, säger Josefine Karlsson.

Läs också: Bristande källsortering i Bollnäs och Ovanåker

Förhoppningen är att ett testprojekt ska komma i gång till hösten och att insamling i större skala kan ske från och med hösten 2017.

Målet är att matavfallet sedan ska används till energiutvinning i en biogasanläggning. Var det kommer att ske är ännu oklart.

– Det finns två möjligheter häromkring, antingen att det skickas till Gävle eller Sundsvall. I nuläget är det ingen av dessa som har startat upp sina verksamheter.

Läs också: Seriq fortsätter satsa på biogasen i Söderhamn: "Vi tror bara mer och mer på det"

Vad ska man annars göra av matavfallet?

– Det är en också sådan grej vi måste se över innan vi kommer i gång. Vi kan inte sätta i gång med det innan det är klart. Så det är beroende av flera andra parter också.