Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ut svängarna med mackan

/
  • Våga ta ut svängarna när det gäller mackor. Grönsaker, inte minst groddar, spännande ost och korv är en bra början.   Foto: Dan Strandqvist/TT
  • En lättare variant av tunnbrödsrulle fylls med grillad och strimlad kyckling, hackad tomat och mozzarella.   Foto: Dan Strandqvist
  • Räkmackan är lockvara på många kaféer och restauranger. Här får du veta hur du lyckas med klassikern hemma i ditt eget kök.   Foto: Dan Strandqvist/TT
  • Kommer ni ihåg croque monsieur? En varm macka som dök upp på svenska krogar under 50-talet. Nostalgivarning!   Foto: Dan Strandqvist/TT
  • Varm grekisk macka med stekt aubergine, tomat och två sorters ost är en vegetarisk favorit.   Foto: Dan Strandqvist/TT

Smörgåsar kan nästan se ut hur som helst – stora, små, varma eller kalla. Häng med in i mackornas värld som spänner från femtiotalsklassikern till den moderna tunnbrödsrullen och en grekisk variant för vegetarianen.

Annons

Tunnbrödsrullar kan serveras både på utflykt och till fest. Traditionellt rullade och lindade med plast- eller aluminiumfolie är de som klippta och skurna för att hänga med ut. I två till tre centimeter tjocka skivor, toppade med färska örter och försedda med små partypinnar för bekvämt ätande, är de minst lika uppskattade som mingelmat för att inleda festen.

Mjukt tunnbröd finns i flera former, men de rektangulära bröden ger mest för pengarna eftersom de kan utnyttjas till hundra procent. Fyllningen måste skivas tunt och den fyllning som går via spisen ska förberedas och ges tid att kallna för bästa hållbarhet. Jobba med tunna lager, speciellt av kött och fisk, så tunnbrödrullarna inte spricker sönder av för mycket stoppning när de ska rullas.

Den gamla hederliga räksmörgåsen går allt som oftast under benämningen räkmacka. Är man road av ord ställer man sig kanske frågan varför något heter som det gör. Vilket ord man väljer spelar i praktiken ingen roll, alla vet i alla fall vad man menar.

Från det gamla sotarspråket "knoparmoj" hittar vi en sannolik förklaring. På knoparmoj kallas bagare för macke och bageri för mackeri. Smeka var visserligen benämningen för smörgås, men brödet bakades likaväl av en macke.

Räkmackan då. Ibland en mjuk och intetsägande tekaka i botten och varierande mängd räkor på toppen. Tar man ett rostat lantbröd i stället blir räksmörgåsen så mycket godare.

Varma mackor med ost och skinka är snudd på korvkiosksortiment, men det är inte så många år sedan de fanns på var och varannan krog. Till långt in på 1970-talet kunde man beställa en croque monsieur som en instegsrätt till matsalen. Bakom det franskklingande namnet dolde sig en stekt eller grillad dubbelsmörgås med ost, skinka, skivad tomat och ibland även en klick fransk senap av Dijontyp. Har man en klämgrill i gömmorna är croque monsieur ett alternativ till mera traditionella varma mackor. Om inte annat är det nostalgivarning – och bara det kan ju vara kul.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

---------------

Tunnbrödsrullar med grillad kyckling, tomat och mozzarella

4 stycken

4 skivor mjukt tunnbröd

400 g kycklingfilé

Till marinaden:

1 msk rapsolja

1 msk chilisås på tomatgrund

1 tsk kinesisk soja

salt och peppar

Att äta till:

4 stora tomater

250 g mozzarella

1 påse blandade blad

1. Skålla tomaterna i kokande vatten. Dra av skinnet och skeda bort kärnorna. Hacka tomatköttet grovt.

2. Blanda marinaden av rapsolja, chilisås på tomatgrund och soja. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor med starkt lutande kniv. Pensla skivorna med marinaden, salta och peppra extra och låt köttet ligga några minuter.

3. Hetta upp en grill- eller stekpanna eller, om möjligt, grilla ute över fin glöd. Grilla alternativt stek kycklingköttet någon minut eller så pass att det är helt genomstekt.

4. Lägg kycklingskivorna på mjukt tunnbröd, täck med tunna skivor mozzarella, bitar av tomatkött och till sist blandade blad. Rulla ihop varsamt och packa in i aluminiumfolie eller plastfilm, i synnerhet om rullarna ska med ut.

Räksmörgås

4 personer

4 skivor lantbröd

4 ägg

150 g majonnäs

400 g skalade räkor

2 tomater

1 citron

blandade blad

dill

1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sänk värmen så att äggen bara sjuder. Räkna 8 minuter från det att vattnet kokar för lagom hårdkokta ägg. Spola äggen i kallt vatten och skala dem när de är kalla. Färska skalade räkor kan användas direkt. Frysta och tinade läggs på hushållspapper för att onödig vätska ska sugas upp.

2. Rosta lantbrödet lätt så att det får en frasig yta. En räksmörgås behöver inte smöras med smör. Bred i stället ut lite majonnäs på bröden. Lägg en hög med skivat, hårdkokt ägg mitt på smörgåsen och lägg en ring med majonnäs runt som fäste för räkorna.

3. Lägg några kontrasterande blad i ena änden av smörgåsen. Arrangera räkor med en känsla av överflöd på smörgåsen. Tryck försiktigt fast dem i majonnäsen.

4. Toppa med tomatklyfta, citron och en vacker dillkvist som kronan på verket. Räksmörgåsar bör ätas ganska omgående innan brödet mjuknar och dillen slokar.

Croque Monsieur

4 personer

8 skivor formfranska

smör

2 msk fransk senap av Dijontyp

3 tomater

4 skivor god skinka, rökt eller kokt spelar mindre roll

8 skivor cheddarost

Att äta till: salladsblad, gärna ruccola

1. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Stek ena sidan av brödskivorna hastigt i smöret och rada upp dem med den ostekta sidan uppåt på arbetsbänken. Bred på ett tunt lager senap på fyra av bröden.

2. Fortsätt med ost och skinka som läggs så att inget sticker utanför brödkanterna. Skär tomaterna i tunna skivor och läggs ovanpå skinkan. Lägg de fyra återstående brödskivorna med stekytan uppåt.

3. Bröden kan nu antingen vändas ännu en gång i het stekpanna eller också grillas i klämgrill. Servera de fyllda bröden direkt, gärna med smakrik ruccolasallad som tillbehör.

Grekisk varm macka

4 personer

4 skivor ljust lantbröd

1 stor aubergine

4 tomater

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 msk hackad färsk timjan

100 g fetaost

salt och svartpeppar

riven ost med bra smältegenskaper

Att äta till: blandade blad

1. Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg ut skivorna i ett lager på plåt med bakplåtspapper. Riv eller pressa vitlöksklyftorna i en skål. Blanda med ett par matskedar olivolja och pensla aubergineskivorna (spara lite vitlöksolja till bröden). Salta lätt och rosta skivorna några minuter i 200 graders ugn så de får färg.

2. Pensla 4 skivor ljust lantbröd med vitlöksolja. Fördela de rostade aubergineskivorna på bröden, fortsätt med smulad fetaost, hackad timjan, svartpeppar och skivad tomat. Toppa med riven ost, gärna smakrik med framför allt med bra smältegenskaper.

3. Sätt in mackorna i 200 graders ugn och gratinera till dess det översta ostlagret smält och mackorna fått lite färg. Ta ut och toppa med mer timjan och bjud med blandade blad.

Att dricka till

Räkor på smörgås trivs tillsammans med rieslingvin, exempelvis Stoneleigh Riesling (6498) för 99 kronor. Handlar det om mackor med kött är ett svalt lageröl att föredra. Stella Artois (11379) för 15, 90 kr i flaska (33 cl) är exempel på ett som passar. Men välj gärna ett lokalproducerat öl – sortimentet varierar från butik till butik.

Mer läsning

Annons