Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju sorter till kaffet

/
  • Päronpajen fylls med färska päron och toppas med god aprikosmarmelad.   Foto: Dan Strandqvist
  • Toscatårtan är en svensk klassiker, här i en något vassare variant med mandelsplitter och pecannötter.
  • Hallongrottor kan antingen bakas med hallonsylt eller färska hallon.   Foto: Dan Strandqvist
  • Minimazariner är en fylld kaka som bakas i små väl smorda formar.   Foto: Dan Strandqvist
  • Lövkakor är enkla att baka. En gaffel fixar den löviga mönstringen.   Foto: Dan Strandqvist
  • Smörkransar är lätta att baka med en beredare.   Foto: Dan Strandqvist
  • Havreflarn är inte bara ett kaffebröd utan en kaka som passar utmärkt som tillbehör till glass och andra frysta desserter.   Foto: Dan Strandqvist
  • Småkakor är på väg tillbaka till svenska kaffebord.   Foto: Dan Strandqvist

Vi står inför festernas, avslutningarnas och helgernas tid. Då är kakor av alla de slag till kaffet perfekt att bjuda gästerna på. Som förr håller vi oss till sju.

Annons

Tiden var kring förra sekelskiftet. Ett kaffekalas av rang skulle ha just sju sorters så kallade torra kakor, varken mer eller mindre. Snålade man, ansågs man vara snål, och det var en stämpel som sved. Märkligt nog var det nästan lika illa att duka för många. Då kunde man uppfattas som högfärdig. För de som gillade bakning kom bakboken "Sju sorters kakor" att bli en bibel. Den gavs ut första gången 1945.

Klart är att småkakor gått från historisk glömska till snudd på trend. Att bjuda på småkakor i stället för feta kladdkakor kan tolkas som en anpassning till ett slankare liv.

Just nu står vi inför många tillställningar. Att rusta sig med några kakor kan vara smart, inte minst för att de har lång hållbarhet, även i frysen.

Här har de klassiska sju kakorna fått ge plats åt hallongrottor och en lyxig och supergod variant av toscakaka med mandel och pecannötter som seg topping. Som om inte det var nog, en spröd päronpaj med färska päron och vispad grädde eller god vaniljglass. Gott till mor, eller någon av alla andra vi vill hylla i vårens och försommarens fest- och examensyra.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

-------------------------

Havreflarn

Till cirka 30-35 st.

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 dl havregryn

75 g smör

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1. Lägg havregrynen i en skål. Smält smöret, häll över och låt stå några minuter.

2. Vispa ägg och strösocker, tillsätt gryn och smör. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ned i smeten.

3. Lägg bakplåtspapper på plåt och klicka ut smeten, cirka 1/2 matysked per kaka, med stort mellanrum. Grädda på 225 grader mitt i ugnen i cirka fem minuter. Passa noga mot slutet, så det inte bränns.

Smörkransar

Till cirka 25 st.

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g svalt smör

3/4 dl grädde

strö- eller pärlsocker

1. Blanda vetemjöl (spar lite till utbakningen) och bakpulver. Hacka samman kallt smör med mjölet i matberedare en kort stund. Tillsätt grädde och kör ihop till en deg. Överarbeta inte. Lägg den i en plastpåse i kylen en timme.

2. Kavla ut till cirka tre millimeter tjocklek på mjölad bänk.

3. Ta ut runda kakor, gärna med hål i mitten. Pensla översidan med kallt vatten och doppa i strösocker eller pärlsocker. Lägg på plåt med bakplåtspapper och gräddas cirka sju minuter på 250 grader i ugnen.

Lövkakor

Till cirka 20 st.

100 g rumsvarmt smör

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1. Rör samman smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt vetemjöl, men spara 2-3 matskedar till utbakningen och formningen.

2. Forma degen till små rullar, cirka fyra centimeter långa, som plattas till med gaffel, lite på snedden.

3. Pensla med kallt vatten och doppa dem i strösocker. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda 5-6 minuter i ugnen på 225 grader.

Minimazariner

Till cirka 20 st.

Här behöver man små formar, gärna i metall.

100 g rumsvarmt smör

50 g florsocker

1 ägg

165 g vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Till fyllningen:

2 ägg

150 g strösocker

75 g smör

125 g skållad och mald sötmandel

1. Rör smör med florsocker, tillsätt ägg och blanda samman. Blanda vetemjöl och bakpulver i separat skål och vänd ned i smörsmeten. Kyl degen då den är lättare att trycka ut formarna.

2. Rör samman ägg, strösocker och smör till fyllningen. Arbeta till sist ned mandeln.

3. Tryck ut degen från kylen i formarna och lägg på fyllningen. Grädda på 225 grader i ugnen i knappt tio minuter.

Hallongrottor

Till cirka 20 st.

4 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

4 dl hallon + 1 msk strösocker

1. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker i matberedaren med kniven monterad.

2. Skär smöret i bitar och släpp ned dem i mjölbladningen. Kör samman allt till en deg. Överarbeta inte. Ju mindre hackande, desto sprödare kakor.

3. Ställ ut 20 muffins- eller stora bullformar på en ugnsplåt. Forma degen till kulor av en valnöts storlek och lägg dem i formarna. Tryck till med ett finger så det blir en grop i mitten.

4. Mosa eller hacka hallonen och blanda med socker. Fördela blandningen i groparna.

5. Grädda mitten i ugnen på 200 grader i cirka 12 minuter. Lyft dem från plåten och låt kallna på galler. Står de kvar på plåten blir de lätt övergräddade och hårda i botten.

Toscakaka

Till cirka 10-12 bitar

Till kakan:

100 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 msk grädde

Till formen:

1 msk smör

1 msk veteströbröd

Till toscasmeten:

100 g smör

1 dl strösocker

1 dl grädde

100 g mandelsplitter

100 g pecannötter

1. Smält smör i en kastrull och låt det svalna. Vispa smör, ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör varsamt samman blandningarna med grädde till en smet.

2. Smöra en form med raka kanter, gärna en så kallad springform där kanten är löstagbar. Smöra och veteströ formen. Tippa i smeten. Grädda av kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 25 minuter.

3. Hacka pekannötterna grovt. Blanda samman hacket med mandelsplitter, grädde, smör och strösocker i en kastrull. Värm till kokpunkt under omrörning, smeten ska bli lite seg, inte mer. Därefter dras kastrullen av från värmen.

4. Ta ut kakan ur ugnen. Höj ugnsgallret till mitten och värmen till 200 grader. Fördela toscasmeten över kakan och grädda i cirka tio minuter.

Päronpaj

Pajen görs i låg pajform med 28 cm diameter

Till 6-8 personer

Till degen:

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

150 g kesella

50 g smör

2 msk vatten

Till fyllningen:

3-4 päron, ej för mjuka

100 g aprikossylt/marmelad

2 msk rörsocker

Att äta till:

vispad grädde alt. vaniljglass

1. Kör samman grahams- och vetemjöl, smör och kesella i matberedaren. Avsluta med vatten. Knåda ihop till en deg och lägg svalt i en timme.

2. Skala och skär päronen i klyftor.

3. Kavla ut degen och klä en låg, vid pajform. Förgrädda i åtta minuter på 200 grader i ugnen. Strö en matsked rörsocker i botten, täck sedan med päronklyftor i snyggt mönster och avsluta med aprikossylt eller aprikosmarmelad och den andra matskeden rörsocker.

4. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna helt före servering med iskall vispad grädde eller vaniljglass.

Att dricka till

Till kakor och kaffebröd dricker man gärna kaffe eller te. Välj gärna en smakrik variant.

Mer läsning

Annons