Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktigt god pasta

/
  • Pasta ska kokas kraftfullt i stor kastrull med välsaltat vatten. Den ska tippas upp i durkslag för att rinna av, därefter slås tillbaka i kastrullen och kryddas med smör eller olja och svartpeppar.    Foto: Dan Strandqvist
  • Kalkonfilé är en lättlagad, benfri köttbit som kan stekas klar i pannan. God att servera med gräddig svampsås.    Foto: Dan Strandqvist
  • Bacon i färsbiffarna ger smak av sommargrillat mitt i januari. Gott till pasta och tomatsås.   Foto: Dan Strandqvist
  • Pasta med köttfärssås är en populär rätt i många svenska hem. Här ett recept som får maten på bordet inom en kvart.   Foto: Dan Strandqvist
  • Pasta, lax och senapshollandaise. En riktig söndagsrätt, garnerad med sparris och dill.   Foto: Dan Strandqvist

Det är ingen konst att koka pasta, men blir den överkokt är det ett misslyckande som avslöjas direkt. Med koll på klockan, mycket vatten i stor kastrull och durkslaget i högsta beredskap blir det precis som det ska.

Annons

Det är med pasta som med så mycket annat. Man får vad man betalar för. Några kronor extra ger en spänstigare och livaktigare pasta. Billiga varianter tenderar att säcka ihop ganska snabbt.

En riktig pasta ska vara gjort på enbart durumvete och ha kvar sin spänst om man håller sig till förpackningens rekommenderade koktid. Men det räcker inte bara med det. Den måste omedelbart tippas upp i durkslag och ges tid att rinna av. Tänk på att ju mer krusiduller den har desto mer vatten förmår den binda. Ruska ordentligt för att bli av med all oönskad vätska.

Varför gör man då så konstiga former på pastan, kan man fråga sig. Jo, just för att den kan binda vätska, eller snarare sås när den väl kommer i sitt slutliga sammanhang. Den vill gärna klibba ihop när den runnit av. Men tippar man tillbaka den i kastrullen blandat med en matsked god olivolja eller en smörklick så förblir den luftig. Ett par varv med svartpepparkvarnen skadar heller inte. Med det är det inte sagt att pastan gillar att vänta. Den ska ut på bordet bums och njutas ännu rykande nykokt och varm.

Veckans recept innehåller bra förslag på både klassisk pasta med köttfärssås för stressiga vardagsmiddagar till mer påkostad med kalkonfilé och svampsås, eller bräckt gravad lax med underbar senapshollandaise. Missa inte den baconkryddade pannbiffen med tomatsås, en smak som påminner om sommarens grillade rätter trots att vi fortfarande sitter inne i köket med de sista julljusen tända på bordet.

RECEPT

-----------------------------------

Snabb vardagspasta med köttfärs

Till 4 personer

400 g torkad spagetti

500 g nötfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

500 g krossade tomater

1 msk konc. kalvfond

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk torkad oregano

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

smör och rapsolja

Att äta till:

riven ost

blandade salladsblad

1. Hacka den gula löken och riv vitlöken. Bryn köttfärsen med en matsked smör och lika mycket rapsolja i en stekgryta eller stor kastrull. Efter 3-4 minuter tillsätt lök och vitlök. Fortsätt att bryna under omrörning i ett par minuter.

2. Koka pastan i rikligt med saltat vatten.

3. Slå tomatkrosset i köttfärsen och smaka av med fond, salt, svartpeppar och oregano. Låt köttfärssåsen koka upp. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i minst fem minuter. Servera allt med riven ost och blandade blad.

Baconbiffar med tomatsås

Till 4 personer

500 g nötfärs

1 paket bacon, 145 g

3 msk hackad gul lök

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad, färsk timjan

1 msk fransk senap, Dijontyp

1 msk konc. kalvfond

smör och rapsolja

svartpeppar

Till såsen:

4 msk tomatpuré

3 1/2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 tsk socker

salt och peppar

Att äta till:

pasta

sockerärter eller haricots verts

1. Strimla baconskivorna mycket fint. Stek lök och bacon med några droppar olja cirka en minut. Ta upp och låt svalna.

2. Blanda ned köttfärs, ägg, riven vitlök, timjan, fransk senap, kalvfond och svartpeppar. Salt behövs sällan då bacon och fond ingår. Forma åtta biffar och stek 3-4 minuter per sida i lika delar smör och rapsolja.

3. Koka upp tomatpuré och vatten i en kastrull. Smula i en tärning grönsaksbuljong och red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i fem minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

Servera biffar och tomatsås tillsammans med nykokt pasta och lättkokta sockerärter alternativt haricots verts.

Pasta med helstekt kalkonfilé och svampsås

Till 4 personer

600 g kalkonfilé

2 msk olivolja

1 msk soja

svartpeppar

salt

smör och olivolja till stekning

Till såsen:

200 g champinjoner

1/2 purjolök

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kycklingfond

1 msk hackad timjan

1 msk smör

vitpeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

pasta

skivad tomat

1. Blanda olivolja, soja och svartpeppar. Rulla kalkonköttet i blandningen och bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Sänk värmen och efterstek under lock i 10-12 minuter. Vänd flera gånger. Salta först efter stekning och låt köttet dra i tio minuter innan det skivas.

2. Skiva svamp, strimla purjolök och fräs blandningen med smör. Tillsätt grädde, vatten, fond och timjan. Koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Salta och peppra.

3. Koka pasta och lägg som grund. Slå på sås och toppa med kalkonkött i skivor och tomater.

Pasta med bräckt gravlax och senapshollandaise

Till 4 personer

400 g gravad lax, gärna i bit

2 dl mjölk

rapsolja

400 g torkad pasta

salt

1 msk olivolja

1 krm svartpeppar

Till såsen:

3 äggulor

150 g smör

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk senap av Dijontyp

1 nypa socker

salt och vitpeppar

Att äta till:

1 bunt grön sparris

körsbärstomater

dill

citron

1. Torka av alla kryddor från den gravade laxen. Lägg fisken i mjölk med skinnsidan uppåt och ställ svalt i 30 minuter.

2. Smält smöret i kastrull på låg värme. Separera äggen och lägg gulorna i en rostfri kastrull med tjock botten. Vispa äggulorna kraftigt, gärna med elvisp, över minsta möjliga värme. Tillsätt det smälta smöret under ständig vispning, först droppvis och senare i små omgångar. Den vita bottensatsen i smörkastrullen ska inte tas med. Smaka av såsen med vitvinsvinäger, senap, socker, salt och vitpeppar.

3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Lägg i sparris de sista 3-4 minuterna som får tjuvkoka med i kastrullen. Låt pastan får rinna av i durkslag och tippa tillbaka i kastrullen. Smaksätt med olivolja och svartpeppar.

4. Ta upp och torka av laxen. Skär upp fisken i 4-5 millimeter tjocka skivor och stek ytterst hastigt, cirka 15 sekunder per sida i enbart rapsolja.

5. Fördela pastan i djupa tallrikar. Lägg en klick sås överst och toppa med bräckt lax, sparris, citron, dill och halva körsbärstomater.

Att dricka till

Bourgogne Cuvée Margot (5447), 154 kronor. Ett vin som passar till samtliga veckans rätter

Mer läsning

Annons