Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som hänger med

/
  • Korv- och vitkålssallad är en rustik salladsblandning som inte slokar i första taget.
  • Italienska piadinabröd med fyllning. Supergott och lättbakat.
  • En matig paj bakad med pizzadeg hänger gärna med på utflykter.

Sommar och semester leder ofta till utflykter. Gärna till någon solig badstrand, eller bara ut på gräsmattan. Oavsett, så vill vi gärna ha med något att äta.

Annons

Picknick är en sak, en rejäl matsäck något helt annat där fokus läggs på mättande och rejäl mat snarare än på småplock och bubbelvin. Förberedelserna får inte ta halva dagen utan max en timme, och maten bör hålla att transportera.

Grunden är en mättande pizzapaj. Namnet kan förvilla, men principen är att baka en paj med pizzadeg i stället för pajdeg. Den bakas ut i en låg form med löstagbar kant.

Fördelen med att baka paj med pizzadeg är i första hand att hålla nere fetthalten. Pajer innehåller ofta groteskt mycket fett, ändå betraktas de av många som lite lättare mat. Pizzadegar klarar sig med en dryg matsked olivolja och fylls med mer fyllning än en traditionell pizza. Låt lök, svamp, paprika, köttfärs, tomat och riven ost få koka ihop innan fyllningen läggs i degskalet.

Ska det bara vara mackor på utflykten kan tunna italienska piadinabröd, som liknar ett tunnbröd, vara perfekta. Ingen jäsning och snabb gräddning i torr stekpanna gör att hela baket är klart på en knapp timme. Dubbla bröden och fyll dem med exempelvis mozzarella, ruccola, lufttorkad skinka, salami eller andra italienska charkuterier.

Sallad på utflykt är mest en fråga om hur långt man ska åka. Späda salladsgrönsaker slokar snabbt och blir allt annat än fräscha. Färsk vitkål har bättre motståndskraft och i kombination med kryddig korv och strimlad paprika blir det en sallad som klarar sig länge. Lägger man dressingen separat håller salladsblandningen ännu bättre.

-----

Recept:

Pizzapaj med köttfärs

För 4 personer

Till degen:

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1/2 pkt blå jäst, 25 g

1 1/2 msk olivolja

1 krm salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till fyllningen:

500 g nötfärs

1 gul lök

1 röd paprika

100 g färska champinjoner

1 msk olivolja

3 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad basilika

1 msk konc. kalvfond

150 g riven ost

1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i mjölet. Blir degen väldigt kladdig kan man ta lite till, men spara lite till själva utbakningen. Jäs degen på dragfri plats i en timme.

2. Hacka löken. Skär paprika och svamp i bitar. Bryn köttfärsen ett par minuter med olivolja i en stekgryta. Tillsätt lök, paprika och svamp. Fräs under omrörning ett par minuter till. I med tomatpuré, vatten, riven vitlök, hackad basilika och fond och låt det koka upp för att sedan sjuda i en halvtimme utan lock. Vänd ned osten och dra grytan från värmen.

3. Pensla pajformen sparsamt med olivolja. Kalva ut degen på mjölad arbetsbänk. Lyft över degen till formen och skär av den bit som hamnar utanför formen. Tryck fast den längs insidan av kanten. Fyll med köttfärsröran och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 16-20 minuter.

Italiensk piadina

För 4 personer/8 kakor

Till bröden:

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g smör

1 krm salt

1 1/2 dl vatten

Till fyllningen:

250 g mozzarella, 2 påsar

ruccolasallad, ca 80 g

1. Blanda mjöl och bakpulver. Dela smöret i bitar och lägg i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt mjölblandningen och salt. Kör ihop till en grynig massa. Tillsätt vatten och kör några sekunder till. Stjälp upp och arbeta samman till en deg på lätt mjölad arbetsbänk.

2. Dela degen i åtta lika stora bitar som kavlas ut till tunna kakor som gräddas i het, torr stekpanna, cirka två minuter per sida. Se upp så bröden inte blir brända, framför allt sedan de har vänts. Låt dem svalna på galler.

3. Låt mozzarellan rinna av innan den skivas tunt. Skölj och torka ruccolan. Lägg dem över halva bröden och vik/bryt dem dubbelt med fyllningen i mitten.

Korv- och vitkålssallad

För 4 personer

800 g färsk vitkål

2 paprikor, gärna i olika färger

2-3 saltgurkor

600 g stekt kryddig korv som har kallnat

2 tsk persillade

Till dressingen:

2 msk olivolja

1 msk mild vitvinsvinäger

1 msk vatten

Att äta till:

bröd

1. Ta bort fula ytterblad från kålhuvudet. Skär bort den hårda rotstocken. Strimla kålen fint och lägg den en stund i kallt vatten.

2. Strimla paprikorna. Ta inte med fästen och frön. Skär saltgurkorna till tunna stavar. Dela de stekta kalla korvarna i större bitar.

3. Låt vitkålen rinna av i durkslag. Tippa upp på ren handduk och få bort så mycket vatten som möjligt. Lägg dem i en rymlig bunke och blanda med paprika, gurka, korv och persillade. Fördela salladen i en eller flera plastlådor med lock.

4. Blanda samman dressingen och ta med den i en separat flaska eller burk.

Att dricka till:

Är det barn med i sällskapet kan alla dricka juice av något slag. Ta med kylt juicekoncentrat och vatten som har frusits i rengjorda pet-flaskor. Då kan man erbjuda kall dryck i flera timmar.

Mer läsning

Annons