Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfärs räddar kassan

/
  • Lök- och potatissoppa med lammfrikadeller är mat som värmer. Servera gärna rustikt rågbröd till att doppa i soppan.   Foto: Dan Strandqvist
  • Indiska lammköttbullar är en välkryddad upplevelse som gärna serveras med padadums, ett indiskt bröd som tillagas direkt i stekpannan.    Foto: Dan Strandqvist
  • Hemlagade kåldolmar med enkel gräddsky och rostade rotsaker är ett stycke svensk matkultur när den är som bäst.    Foto: Dan Strandqvist
  • Hemlagade kåldolmar med enkel gräddsky och rostade rotsaker är ett stycke svensk matkultur när den är som bäst.    Foto: Dan Strandqvist
  • Ostfyllda färsbiffar med quinoasallad är ett exempel på lättare mat på tema köttfärs.   Foto: Dan Strandqvist

Årets första månad ger inte utrymme för några större utsvävningar. Nu om inte förr gäller det att laga gott utan att det blir för kostsamt. Köttfärs är en tacksam råvara som kan varieras i det oändliga.

Annons

Gillar man kryddig mat är köttfärs en perfekt råvara att smaksätta. Den tål nästan vilken kryddning som helst. Själv brukar jag ta ut svängarna rejält när andan faller på. Ett paket lammfärs kryddas gärna åt det indiska hållet som curry, riven vitlök och hackad färsk koriander. Färsen formas till ganska stora köttbullar som färdigsteks i ugnen efter att ha brynts i pannan. Sedan åker lök av olika slag, paprika, cashewnötter och ännu mer curry tillsammans med några deciliter yoghurt ned i pannan. Här kan man snacka om dofter.

Sirap och lingon

Kåldolmar räknas som svensk husmanskost, även om rätten har sitt ursprung i Turkiet. Tekniken att packa in mat i blad finns i och för sig över hela världen, men att toppa dem med sirap och lingonsylt är vi nog ganska ensamma om. Till det en mix av rostade rotsaker och en tunn gräddsky. Den senare smaksatt med kål för att harmonisera med dolmarna. Gillar man kål och rotsaker är det här en höjdare.

Färsbiffar kryddade med vitlök och fyllda med mozzarella är så gott så man ryser. Gärna med en kolhydratsnål quinoasallad med tomat, rödlök, blandade blad och basilika.

Kokta bullar

En hemlagad soppa är inte längre så vanligt på matbordet. Synd - kanske är det tillagningstiden som avskräcker. Men ett snabbt alternativ är med frikadeller, den kokta köttbullen som vi snudd på tappat bort på vägen. Mild och fin, som gjord för soppa och med en tillagningstid som handlar om minuter. Den kan kryddas precis hur man vill, här får det bli vitlök och örter i samklang med en mild lök- och potatissoppa. Gott och härligt värmande en kylig vinterdag.

Dan Strandqvist/TT

Indiska lammköttbullar

Till 4 personer

600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

1 tsk curry

1 tsk garam masala

1/2 kruka färsk koriander

2 ägg

salt och peppar

rapsolja

Till såsen:

2 gula lökar

1 bit purjolök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 tsk curry

1/2 kruka färsk koriander

100 g rostade cashewnötter

2 dl kokbar yoghurt

Att äta till:

ris

papadums (indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan)

blandad sallad

1. Blanda lammfärs med riven vitlök, curry, hackad koriander, garam masala och ägg. Krydda lätt med salt och peppar, och forma till ganska stora köttbullar. Stek i olja. Låt dem trilla runt dem i pannan, så de får stekyta runt om. Lyft över till ugnsfast form och efterstek på 175 grader i ugnen.

2. Skär den gula löken i klyftor, purjolöken i strimlor och paprikan i bitar. Hacka vitlök och koriander. Lägg allt i stekpannan, gärna i samma fett som köttbullarna, och rör runt. Lägg i cashewnötter, krydda med curry och blanda i yoghurt. Låt allt koka samman.

3. Blanda köttbullar och sås. Servera med ris, sallad och papadums, ett tunt indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan.

----------------------------------------------------------------

Kåldolmar med rostade rotsaker och gräddsky

Till 4 personer

1 vitkålshuvud

600 g fläskfärs

1/2 gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

smör och rapsolja

2 msk ljus sirap

Till skyn:

2 dl grovt hackad vitkål

4 dl vatten

1 dl grädde

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

2 morötter

4 potatisar, fast sort

1 palsternacka

2 persiljerötter

1/2 kålrot

1 rödlök

1 msk hackad färsk timjan

lingonsylt

1. Finhacka och stek den halva löken i smör. Låt svalna innan den blandas med fläskfärs, ägg, salt och peppar.

2. Skär loss rotstocken från vitkålshuvudet. Sänk ned i en stor kastrull med kokande vatten och lossa bladen ett i taget till dess 12 blad lossats.

3. Tunna ur den tjocka nerven på bladen med vass kniv. Lägg en klick köttfärs som en korv mitt på och vik in den grova sidan av bladen över färsen, därefter in kanterna och rulla till sist ihop till dolmar.

4. Skala och skär rotsaker och löken i bitar med 2-3 centimeters sidor. Sprid ut i en långpanna och ringla över två matskedar olja. Salta och krydda med timjan. Placera dolmarna överst med skarven nedåt. Pensla med smält smör och ringla över sirap. Stek allt i 45 minuter i ugnen på 200 grader.

5. Koka upp fyra deciliter vatten, grädde och fond i en kastrull. Låt även ett par deciliter grovhackad vitkål koka med. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Sila bort kålen och smaka av med soja, salt och peppar.

--------------------------------------------------------------------------------

Ostfyllda färsbiffar med quinoasallad

Till 4 personer

500 g blandfärs 70 procent nöt, 30 procent fläsk

1 riven vitlöksklyfta

3 kvistar färsk timjan

1 ägg

salt och svartpeppar

125 g mozzarellaost (1 förp.)

smör och rapsolja

Till salladen:

2 dl vit quinoa

4 dl vatten

4 mogna tomater

1 liten rödlök

1 påse blandade salladsblad

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

färsk basilika

1. Lägg quinoa i en finmaskig sil och skölj en halv minut i hett vatten, så får du bort eventuell smuts och bismak som finns i quinoaskalen. Koka upp vatten, tillsätt quinoan och lägg på lock. Sjud i 15 minuter.

2. Blanda köttfärs med riven vitlök, finhackad färsk timjan, ägg, en tesked salt och några varv på svartpepparkvarnen. Forma färsen till åtta tunna biffar.

3. Fördela mozzarellan på fyra av biffarna och lägg de återstående biffarna ovanpå osten. Tryck till kanterna så det blir tätt. Stek dem så de får färg i lika delar smör och rapsolja. Lägg över biffarna i ett ugnsfast fat och efterstek i 10 minuter på 175 grader i ugnen.

4. Låt den kokta quinoan rinna av i sil. Skär rödlöken i tunna klyftor och tomaterna i skivor. Blanda lök, tomater, olivolja och vinäger tillsamman med quinoan. Lägg upp blandningen på salladsblad och servera de fyllda färsbiffarna till. Droppa färska basilikablad över allt.

------------------------------------------------------------------------------------------

Lök- och potatissoppa med lammfrikadeller

Till 4 personer

Till frikadellerna:

400 g lammfärs

2 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

Till kokning av frikadeller:

1 liter grönsaksbuljong

1 liten gul lök

1 morot

1 lagerblad

Till soppan:

500 g potatis

1/2 purjolök

1 litet blomkålshuvud

2 msk smör

2 dl grädde

8 dl grönsakbuljong från frikadellerna

4-5 kvistar färsk timjan

salt och peppar

1. Börja med frikadellerna. Rör lammfärsen med persilja, timjan, riven vitlök och äggulor. Krydda med ett par kryddmått salt och ett kryddmått vitpeppar. Forma till små köttbullar med fuktade händer. Lägg dem på fuktat smörpapper.

2. Koka upp buljongen och smaksätt med skivad lök, bitar av moroten och ett lagerblad. Lägg i frikadellerna och sjud i drygt fem minuter. Ta upp och sila buljongen.

3. Skala och skär potatisen i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Dela blomkålen i små buketter. Ta inte med de grövsta rotdelarna.

4. Fräs potatis och lök med smör i rymlig kastrull. Slå på grädde och hälften av buljongen från frikadellerna. Låt soppan sjuda sakta under lock i 6-8 minuter, eller till dess potatisen är mjuk, men inte sönderkokt.

5. Lägg i blomkålsbuketterna och tillsätt resterande buljong och smaksätt med fint hackad, färsk timjan, salt och vitpeppar. Lägg upp i portionsskålar och fördela frikadellerna och strö färsk timjan över som garnityr.

Att dricka till:

Efter alla helger stannar valet av dryck vid iskallt vatten med några citronskivor som smaksättning. Friskt och gott, inte minst till kryddiga köttfärsrätter. Eller en ljus lageröl med låg alkoholstyrka.

Mer läsning

Annons