Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttbullar med variation

/
  • Grekiska köttbullar med fetaostfyllning är inget för fegisar. Här handlar det om
  • Indiskt inspirerade lammköttbullar kryddas med spiskummin och garam masala tillsammans med currysås och cashewnötter.   Foto: Dan Strandqvist
  • Kalvfärsköttbullar med gräslökssås och nykokt färskpotatis känns rätt på nationaldagen.   Foto: Dan Strandqvist

Köttbullar betraktas ofta som genuin svensk husmanskost, men vi är inte ensamma om att gilla dem. Flera kök i världen rullar bullar och många smakar så mycket mer än vad vi är vana vid.

Annons

Svenska köttbullar är milda och serveras gärna med söta tillbehör som lingonsylt och någon form av gurkinläggning. Ofta får de sällskap på tallriken av en mild gräddsås.

Söker vi oss utanför Sveriges gränser hittar vi exempelvis fyllda köttbullar, vanligt i länderna norr om Medelhavet. Italienska med mozzarellafyllning är ett exempel. Grekernas fetaostfyllda är ett annat. Man kan även tänka sig de som är fyllda med halloumi, men då gör man klokt i att försteka ostbitarna.

Halloumi är osten som i princip aldrig smälter. Gemensamt för de ostfyllda varianterna är att de måste göras stora, till skillnad från de små svenska.

Längre söderut, inte minst i Indien, är lammköttbullar vanliga. De kryddas med bland annat spiskummin och garam masala. Tillbehören kan vara enbart ris och grönsaker eller som här en currykryddad lökröra med kokbar yoghurt i grunden, toppad med lättrostade cashewnötter.

Till den svenska nationaldagen håller vi oss till de milda, svenska små köttbullarna som dagen till ära görs på kalvfärs och serveras med en lättare variant av gräddsås smaksatt med nyskördad gräslök och finhackade trädgårdsörter. Nykokt färskpotatis känns som bästa tillbehöret. Låt aldrig färskpotatis ligga kvar i kokvattnet utan häll av och låt ånga av, alltså av med locket, och servera ganska omgående för bästa primörupplevelse.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Recept:

Kalvfärsköttbullar med gräslökssås

Till 4 personer

600 g kalvfärs

4 msk mjölk, 3 procent

2 msk veteströbröd

1 msk mycket finhackad gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl vatten

2 dl grädde

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 msk vinbärsgelé

4 msk finhackad gräslök

salt och vitpeppar

1 msk smör

1. Kör gul lök i matberedare med kniven monterad. Den ska bli nästan som puré. Stek hacket med smör i medelvarm panna. Ställ att svalna.

2. Blanda mjölk och veteströbröd i en rymlig bunke. Låt blandningen svälla i fem minuter.

3. Blanda samman köttfärs med lökhack, ströbrödsblandning och ett ägg. Salta och peppra. Arbeta ihop ordentligt, inga klumpar med ströbröd får finnas kvar. Plasta skålen och sätt in i kylskåpet i 30 minuter.

4. Rulla köttbullar med tre centimeters diameter. Använd fuktade händer. Stek dem i lika delar smör och rapsolja samtidigt som de varsamt rullas runt i pannan. Stek några få i taget för bästa resultat.

5. Koka upp vatten, grädde och kalvfond i en kastrull. I en annan kastrull får smör och vetemjöl fräsa samman under omrörning. Späd med den kokande vätskan i omgångar och sänk värmen. Koka på svag värme i fem minuter. Tillsätt gelé, finhackad gräslök och koka några minuter till.

Smaka av med salt och vitpeppar. Avsluta med att låta en smörklick smälta i såsen.

Medelhavsköttbullar med fetaost

För 4 personer, 12 köttbullar

600 g blandfärs 70 procent nöt/30 procent fläsk

2 ägg

2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk hackad timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

150 g fetaost i bit

olivolja till stekning

Att äta till:

pasta

3-4 tomater

12 stora oliver

ruccolasallad

timjan

1. Blanda köttfärs med ägg, vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Forma 12 små platta biffar på lätt fuktad skärbräda. Dela fetaosten i sockerbitsstora bitar. Lägg en bit mitt på varje biff, vik upp kanterna och forma runda bullar.

2. Koka pastan. Dela tomaterna i klyftor. Skölj och torka ruccolasalladen, även om det står att den är sköljd och ätfärdig.

3. Stek köttbullarna med enbart olivolja i medelvarm panna. Vänd flera gånger så de får färg runtom. Sänk värmen och stek under lock de sista fem minuterna. Beräkna den totala stektiden till tio minuter. Lägg upp och garnera med oliver och färsk timjan.

Lammfärsköttbullar med curry och cashewnötter

För 4 personer

600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

1 tsk garam masala

1/2 kruka färsk koriander

2 ägg

salt och peppar

rapsolja

Till såsen:

2 gula lökar

1 bit purjolök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

1 tsk curry

1/2 kruka färsk koriander

100 g rostade cashewnötter

2 dl kokbar yoghurt

Att äta till:

ris

papadums (indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan)

blandad sallad

1. Blanda lammfärs med riven vitlök, spiskummin, hackad koriander, garam masala och ägg. Färsen kryddas lätt med salt och peppar innan den formas till ganska stora köttbullar. Stek i olja. Trilla runt dem i pannan så de får stekyta runt om. Lyft över till ugnsfast form och efterstek köttbullarna 6-7 minuter i ugnen på 175 grader.

2. Skala och skär den gula löken i klyftor, purjolöken i strimlor och paprikan i bitar. Hacka vitlök och koriander. Lägg allt i stekpannan, gärna i fettet efter köttbullarna, och rör runt. Lägg i cashewnötter, krydda med curry och blanda i yoghurt. Låt allt koka samman.

3. Blanda köttbullar och sås. Servera med ris, sallad och papadums.

Att dricka till:

Öl passar bäst i glasen. Till de svenska köttbullarna och Medelhavsvarianterna är en ljus lager att föredra. Till de indiska en halvmörk IPA.

Mer läsning

Annons