Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassisk husmanskost

/
  • Hemrullade kåldolmar är mat som många längtar efter men sällan får tid att laga.   Foto: Dan Strandqvist
  • Panerad fisk behöver inte alls vara så fett som många tror. Med rätt ströbröd och temperatur minskas fettet till hälften.    Foto: Dan Strandqvist
  • Skinkstek med lätt gräddsås smaksatt med rosmarin, katrinplommon, äpple och lök ger den rätta smaken som passar de flesta. Serveras självklart med äppelmos.   Foto: Dan Strandqvist

Alla länder har sin husmanskost. Den svenska känner de flesta till även om den blir allt mer ovanlig på matbordet. Kunskapen att laga kräver träning och praktik. För visst vill vi ha kvar de genuina rätterna som en naturlig del av vardagsmaten.

Annons

Panerad fisk, antingen det är filé av torsk, rödspätta eller annan vitfisk är uppskattat på svenska matbord. Att den är panerad är ingen slump, då den räcker till dubbelt så många än om den kokats. Det vanligaste är att man börjar med vetemjöl, fortsätter med uppvispat ägg och avslutar ströbröd. För bästa resultat bör man använda rent veteströbröd, det vill säga utan råg, då minskar risken för brända kanter.

Blanda smör och rapsolja när du steker. Fettblandningen tål värmen bättre och risken för missfärgning minskar. Stek allt som är panerat: fisk, kött eller grönsaker, i ganska varm panna. Om pannan är för sval blir det rena fettbomben, då paneringen suger upp allt fett. Är pannan för het blir det bränt, så håll koll.

En vanlig stek har gått från traditionell söndagsmat till något man kan äta även till vardags. Tillaga gärna i gryta då den ger massor av sky som blir botten till en god sås. Kyler man ned steken mellan tillagning och servering kan fettkakan i skyn avlägsnas med resultatet en riktigt fettsnål sås. Kall stek är dessutom lättare att skära i riktigt tunna skivor. Värmen får såsen stå för som tillkommer vid servering.

Kåldolmar från eget kök är något många drömmer om. Okej, det tar tid, men arbetet lönar sig. Kålbladen blancheras, det vill säga lossas från kålhuvudet och läggs i kokande vatten. Den tjocka nerven tunnas ut eller skärs bort. Använd smaksatt fläskfärs till fyllningen och rosta med rotsaker och sirap i ugn innan de serveras med kokt potatis och lingon. Gott är bara förnamnet. Skulle man föredra vegetarisk mat kan man rulla in fintärnade rotsaker i bladen i stället och servera med rostade rotsaker och timjan som tillbehör.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

----------------------

Panerad fisk med citronsmör

Till 4 personer

600 g skinn- och benfri filé av torsk, rödspätta eller annan vitfisk

3 msk vetemjöl

1 stort ägg

1 msk färskrivet citronskal, 2 citroner

3 dl veteströbröd

salt och peppar

smör och rapsolja

Till citronsmöret:

100 g smör

1 msk färskrivet citronskal, 2 citroner

1/2 krm salt

Att äta till:

kokt potatis

mer citron

blandad sallad

1. Tvätta citronerna i hett vatten och riv av det yttersta gula skalet. Ena hälften blandas med ströbröd till paneringen, den andra med rumstempererat smör. Salta smöret och forma en korv i smörpapper. Lägg citronsmöret kallt så det stelnar.

2. Dela fisken i portionsbitar. Salta och peppra lätt och vänd fisken i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och citronkryddat veteströbröd. Stek i något mer än medelvarm panna med lika delar smör och rapsolja en dryg minut per sida.

3. Lägg upp fisken med citronsmör och kokt potatis. Servera med citronklyfta och blandad sallad.

Skinkstek med rosmarinsås

Till 4–6 personer

1 kg skinkstek

2 kvistar färsk rosmarin

1 gul lök

10 katrinplommon

1 syrligt äpple

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

salt och peppar

1 msk rapsolja

Till såsen:

3 dl silad buljong

2 dl grädde

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

kokt potatis

lättkokta broccolibuketter

200 g lättkokta delikatessmorötter

äppelmos

1. Gnid in steken med salt och peppar och stick in en stektermometer. Skär den gula löken och äpplet i bitar. Hetta upp en stekgryta och tillsätt rapsolja. Fräs lökbitarna någon minut i olja innan steken och rosmarin läggs ned i grytan. Slå i vatten upp till halva stekens höjd samt tillsätt fond, äpple och katrinplommon. Lägg på locket. Sänk värmen så det sjuder sakta. Steken är klar när termometern passerat 80 grader.

2. Ta upp och låt steken vila minst 10 minuter i folie innan den skivas upp. Sila av tre deciliter buljong från grytan och koka upp med grädde i ny kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

3. Servera i tunna skivor med kokt potatis, lättkokta buketter av broccoli, små delikatessmorötter och äppelmos.

Kåldolmar med extra smak

Till 4 personer

1 vitkålshuvud eller savojkål

600 g fläskfärs

1/2 gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

smör och rapsolja

2 msk ljus sirap

Till skyn:

2 dl hackad vitkål

4 dl vatten

1 dl grädde

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk soja

Att äta till:

2 morötter

4 potatisar, fast sort

1 palsternacka

2 persiljerötter

1/2 kålrot

1 rödlök

1 msk hackad färsk timjan

lingonsylt

1. Hacka och smörstek en halv gul lök. Häll ned i en bunke med fläskfärs, ägg, salt och peppar. Skär bort roten från vitkålen. Sänk ned kålhuvudet i en kastrull med kokande vatten och lossa blad för blad. Skär bort den tjocka nerven på bladen. Lägg en klick köttfärs mitt på bladet, vik och rulla ihop.

2. Skala och skär rotsaker och lök i mindre bitar och lägg i en långpanna. Ringla över två matskedar olja. Krydda med salt och timjan. Lägg kåldolmarna ovanpå. Pensla med smält smör, ringla över sirap och stek i ugnen i 45 minuter på 200 grader.

3. Koka upp vatten, grädde, fond och vitkål i en kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Sila bort kålen. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera med lingonsylt.

Att dricka till

Den svenska husmanskosten serveras snudd på alltid med alkoholfri eller alkoholsvag dryck. Lätt- eller alkoholfri öl är perfekt.

Mer läsning

Annons