Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den billiga steken

/
  • Äpple, rosmarin och färsk ingefära ger det billiga fläskköttet härlig smak.    Foto: Dan Strandqvist
  • Picnicbog kan användas till klassiskt dillkött. Smaksätt grytan med ättika och socker i måttlig mängd för att få den rätta, sötsura smaken.   Foto: Dan Strandqvist
  • Alla skinkstekar behöver inte serveras med gräddsås och äppelmos. Här en lättare variant med rostade rotsaker.    Foto: Dan Strandqvist
  • Strimlad och wokad med starka kryddor ger picnicbogen asiatisk smak. Gott för alla som gillar välkryddad mat.    Foto: Dan Strandqvist
  • Pasta carbonara med rökt picnicbog, ost och grädde är rejäl vintermat.   Foto: Dan Strandqvist

Helt kött som kan priskonkurrera med korv, låter som en stilla önskan i januari. Men väljer man picnicbog från svensk gris får man ett mört kött för liten slant. Tärnad och kokt eller strimlad och wokad, men även som rökt kan den förgylla middagsbordet.

Annons

Vad sägs om stek med gräddsås och kokt potatis för fyra personer med alla tillbehör för under hundralappen? Jodå, det är helt sant. Föredrar du kokt dillkött med rotsaker eller en thaiinspirerad wok är prislappen för råvarorna ungefär densamma.

Som stek betraktad är den mörade picnicbogen helt okej, förutsatt att man kan leva med att köttfibrerna går åt flera håll, vilket inte alltid ger så snygga skivor.

Med färsk ingefära, rosmarin och äpple får köttet en fin smak. Tillaga den på galler i ugn eller i gryta. Målet är att passera 70 grader för ett saftigt kött. Använd gärna en stektermometer. Som alltid måste en hel köttbit vila några minuter innan det skivas upp efter tillagningen.

Picnicbog kan även kokas till ljusa grytor. Här får det bli en gryta med klassiskt dillkött med sin speciella smaksättning med ättika och socker som ger sötsur smak. Tänk på att ättika är dominant så ta det säkra före det osäkra och smaksätt i små omgångar.

Den rökta varinaten ger en fin, lite annorlunda smak till en pasta carbonara. Den välkända italienska rätten görs på rimmat fläsk, men med rökt blir den snudd på ännu godare.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

---------------------------------------

Skinkstek med ingefära, rosmarin och äpple

Till 4 personer

1 kg mörad picnicbog

1 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 tsk finhackad färsk rosmarin

Till såsen:

4 dl sky från steken

1 msk konc. kalvfond

2 dl grädde

1 msk färskriven ingefära

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk kinesisk soja

Att äta till:

2 syrliga äpplen

smör och rapsolja

kokt potatis

varma grönsaker

1. Gnid köttet med olja, salt, peppar och rosmarin. Stick in en stektermometer och lägg den på galler över en långpanna. Slå fem deciliter vatten i pannan och sätt i ugnen på 150 grader. Stek till dess kärntemperaturen är 70 grader.

2. Låt steken vila i tio minuter innan den skivas upp. Sila vätskan från långpannan och späd vid behov med vatten till fyra deciliter sky. Koka upp med grädde och kalvfond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och krydda med ingefära. Sjud i fem minuter. Sila, smaka av med soja, salt och peppar.

3. Skala, skiva och stek äpplena i smör och rapsolja. Servera varma grönsaker och kokt potatis till.

Dillkött picnicbog

Till 4 personer

1 kg mörad picnicbog

8 vitpepparkorn

1 lagerblad

2 morötter

1 bit purjolök

1 gul lök

en liten knippa persilja

2 tsk salt

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl silad buljong från koket

1 dl tunn grädde

1 dl hackad dill

1 msk strösocker

1 msk ättika, 12 procent

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

blandade salladsgrönsaker

1. Skala morot, lök och skölj purjolöken. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida och grönsakerna i mindre bitar. Ge köttet ett uppkok på några minuter. Slå bort vattnet och skölj kött och kastrull.

2. Börja om med nytt vatten samt de förberedda grönsakerna och kryddor. Koka upp och sjud under lock cirka en timme.

3. Sila av en halvliter buljong till såsen. Fräs smör och vetemjöl i ny kastrull, späd med silad buljong och grädde. Smaksätt med hackad dill, strösocker, salt, peppar och till sist ättika. Det är viktigt att vänta med ättikan till sist eftersom det är svårt att smaka av såsens milda undertoner när den väl kommit i grytan. Sjud ett par minuter. Lägg i kött och grönsakerna. Låt allt bli genomvarmt. Servera med potatis och grönt.

Rosmarinkryddad picnicbog med rostade rotsaker

Till 4 personer

1 kg mörad picnicbog

salt och peppar

smör och rapsolja

1 morot

2 gula lökar

1 tärning grönsaksbuljong

2 lagerblad

vatten

Att äta till:

1 liten kålrot

1 bit rotselleri

1 palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

några kvistar rosmarin

2 msk olivolja

flingsalt

svartpeppar

1. Salta och peppra skinksteken runt om. Bryn köttet i gryta med lika delar smör och rapsolja.

2. Skala och skär morot och gul lök i stora bitar. Lägg dem vid sidan av steken. Slå i vatten upp till halva steken. Lägg i en buljongtärningen och lagerblad. Stick in en stektermometer och låt småsjuda under lock till dess kärntemperaturen är 70 grader. Låt vila innan det skärs upp.

3. Skala och skär rotsaker och rödlök i drygt sockerbitsstora bitar. Bred ut i långpannan, krydda med hackad rosmarin, olivolja, riven vitlök, salt och peppar.

Rosta rotsakerna i ugnen på 250 grader tills de mjuknat och har fått lite färg, normalt cirka 15 minuter.

Wokad picnicbog i dubbel curry

Till 4 personer

500 g mörad picnicbog

rapsolja

1 stor gul lök

1 röd paprika

100 g haricots verts

100 g broccolibuketter

50 g sockerärter

Till smaksättning:

1 tsk färskriven ingefära

1 tsk röd currypasta

1 tsk grön currypasta

1 tsk kinesisk soja

1 msk rapsolja

1 msk vitvinsvinäger

salt

Att äta till:

ris

thaibasilika

bladpersilja

1. Skär bort onödigt fett från köttet och strimla fint, så även den gula löken samt paprikan.

2. Blanda riven ingefära med röd och grön currypasta, soja, olja, vinäger och en nypa salt.

3. Stek först köttet i enbart olja. Efter någon minut tillsätt lök och paprika, efter ytterligare någon minut övriga grönsaker. Stek allt någon minut innan kryddblandningen tillsätts. Låt det puttra lite till innan rätten bjuds garnerad med thaibasilika och bladpersilja. Ris är bästa tillbehör.

Rökig Carbonara

Till 4 personer

300 g torkad pasta

400 g rökt picnicbog

1 vitlöksklyfta

2 dl ärtor

1 liten röd paprika

3 äggulor

2 dl mager grädde

2 dl riven ost

olivolja

salt och svartpeppar

Att äta till:

blandade salladsblad

1. Skär fläsk och paprika i mindre bitar. Separera äggen och så att det blir enbart äggulor i en skål. Riv osten.

2. Koka pastan i riktigt med saltat vatten. Var noga med koktiden och dra gärna av en halv minut på angiven koktid. När den är klar tippas upp i durkslag med en liten kastrull under. Där fångar vi upp lite vatten som ärtorna får koka upp i.

3. Fräs fläsk och paprika med olivolja i pastakastrullen. Tillsätt pastan, ärtor, riven vitlök, äggulor, grädde och ost. Blanda samman och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med blandade salladsblad.

Att dricka till

Laroche (5621) Bourgogne Réserve,119 kronor. Ett smakrikt, torrt vitt vin är ofta bästa dryck till enkelt fläskkött.

Mer läsning

Annons