Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pumpa i maten

/
  • Strimlad och rostad pumpa med ajvar relish, lök och ryggbiff ger en smakfull rätt.
  • Pumpa- och potatismos spritsas till vackra toppar, gott till smörstekt torskrygg. Klart annorlunda sätt att äta pumpa på.
  • Pumpa som är syltad håller länge. Gott till allt från vardaglig korv till helgens helstekta kött eller rent av på stundande julbord.

Först bryr vi oss inte alls om pumporna. Så blir det Halloween, och var och varannan ska ha en – fast i trädgården, med ljus i. Sedan faller de i glömska igen till nästa år.

Annons

Antagligen är det så de flesta pumpors öde ser ut. Synd, för det är en underbar grönsak att ha till fisk, kött, soppa eller som syltat tillbehör. Just nu står pumporna på topp, men om bara några dagar kan man fynda dem i butikerna.

Ta lika delar pumpa och mjölig potatis och koka. Mosa och pressa dem båda till en helt slät och spritsbar mos för att gratineras. På toppen bjuds det på smörstekt torskrygg med brynt smör och citron. Gott och absolut annorlunda.

Det vanligaste sättet att reda pumpa är att rosta den. Skalet är hårt och måste bort, kärnhuset ser ut som en spökgrotta och även det ska bort. Kärnorna kan sparas och rostas som snacks. Strimla köttet grovt och sprid ut det på en plåt. Ringla olja över och rosta i ugnen cirka 15–20 minuter eller till dess pumpan fått lite färg och är mjuk. Vill man gå ett steg längre blandas bitarna med ajvar relish i valfri styrka, lök och strimlad biff. Stek allt snabbt och servera med ris och salladsblad.

Vill man spara pumpan, kanske till jul eller längre, är receptet på syltad pumpa något att lägga på minnet. Köttgrytor, färsrätter och inte minst stundande julbord är klockrena sällskap för en syltad variant, vars smak påminner om gurka. I och för sig inte så konstigt eftersom de båda tillhör samma släkte.

Nysyltad pumpa bör stå en vecka i kylen för att smaken ska hinna utvecklas. Den håller sig flera månader om den förvaras svalt, förutsatt att man inte stoppar fingrarna i burken. Använd ren sked och din inläggning klarar sig lätt en bit in på nästa år.

-----

Recept:

Smörstekt torskrygg med gratinerat pumpamos

Till 4 personer:

600 g torskrygg

salt och vitpeppar

50 g smör

1 tsk mild vitvinsvinäger

Till pumpamoset:

400 g rensad pumpa

400 g mjölig potatis, gärna King Edward

2 äggulor

1 msk rapsolja

salt och peppar

Att äta till:

lättkokta blomkålsbuketter

blandade blad

1. Skala och kärna ur pumpan. Skala potatisen. Skär båda i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Det brukar ta cirka 15 minuter.

2. Slå bort vattnet och låt dem ånga av någon minut. Pressa eller mosa blandningen noga, det ska inte finnas några klumpar kvar. Lägg i äggulor och rapsolja och jobba fram ett smidigt mos. Spritsa toppar på en plåt med bakplåtspapper.

3. Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra. Smörstek i en vid kastrull eller panna. Häll vinägern i smöret och skeda över fisken hela tiden under 2–3 minuter, lägg på locket och dra bort från värmen och låt det ytterligare 2–3 minuter.

4. Rosta mostopparna i 225 graders ugn cirka 5 minuter eller till dess de fått fin färg.

5. Lägg upp fisken på tallrikar, fördela smöret över och placera några gratinerade toppar vid sidan. Garnera med lättkokta blomkålsbuketter, blandade blad och citron.

Stekt ryggbiff med rostad pumpa, ajvar relish och lök

Till 4 personer:

600 g ryggbiff

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

500 g skalad och rensad pumpa

1 msk rapsolja

1 gul lök

6–8 msk ajvar relish, valfri styrka

1 msk finhackad, färsk timjan

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

ris

blandade blad

rostade pumpakärnor

1. Skala och ta bort kärnhuset från pumpan. Skär pumpaköttet i centimeterbreda strimlor som sprids ut på plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över lite rapsolja och rosta pumpan i 225 graders ugn i cirka 15 minuter.

2. Skala och skär en gul lök i tunna klyftor. Skär biffen i centimeterbreda strimlor. Hetta upp en stekpanna och stek biffen en minut i lika delar smör och rapsolja. Vänd ned lökklyftorna och stek någon minut till med flera vändningar. Tillsätt ajvar relish, rostad pumpa, finhackad timjan, vatten och kalvfond. Låt allt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Servera med ris och blandade blad. Garnera gärna med mer färsk timjan och rostade pumpakärnor.

Syltad pumpa med kanel och senapfrön

1 kg skalad och urkärnad pumpa

Till lagen:

2 1/2 dl ättika, 12 procent

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 msk gula senapsfrön

5 hela kryddpepparkorn

2 hela kanelstänger

6 dl strösocker

1. Ta bort skal och kärnhus från pumpan. Kolla att du har 1 kilo rent pumpakött kvar. Skär pumpan i tunna skivor som sedan strimlas ganska fint.

2. Koka upp lagen med alla sina ingredienser i en kastrull. Var noga med att sockret löser sig helt. Vänd ned pumpastrimlorna och lägg på lock. Ställ kallt i ett dygn.

3. Koka upp inläggningen och låt den sjuda mycket sakta under lock i 10 minuter. Lyft över pumpastrimlorna och kryddor med hålslev till väl rengjorda glasburkar.|

4. Koka upp lagen, nu utan lock, och låt den koka ganska kraftigt i 5 minuter. Slå den varma lagen över pumpan och låt inläggningen kallna innan burkarna försluts.

Rostade pumpakärnor

2 dl pumpakärnor

1 tsk salt

1. Skölj pumpakärnorna noga och sprid ut dem på ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta lätt.

2. Rosta mitt i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter. Kärnorna ska få en lätt färg och vara helt torra. Förvara dem i burk med tättslutande lock.

Att dricka till

Pumpa har ingen naturlig dryckeskompis. Man få anpassa efter övriga råvaror. Till smörstekt torskrygg passar Laroche Bourgogne Réserve (5621), 119 kronor, till ryggbiffen Samuel Adams Octoberfest (11261), 18:90 kronor.

Mer läsning

Annons