Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelhavsmat på svenskt vis

/
  • Chokladtårta med hallonsorbet på färska bär rundar av måltiden på ett magnifikt sätt.
  • Stora pastaskruvar med kantareller och lök frästa i olivolja kryddas med färska örter och färskriven parmesanost innan de bjuds som inledning på den Medelhavsinspirerade måltiden.
  • Grillad biff med kappan kvar, örtkryddad aubergine, torkade tomater och färska örter, bättre än så kan man knappast äta.

Rena smaker, färska råvaror och inte minst minimalt med smör och grädde. Där har vi grunden till den uppskattade och hälsosamma Medelhavsmaten. På våra breddgrader behöver man inte krångla till det.

Annons

Kantareller från skogen runt knuten, örter från egen odling, kött från gården helt nära och hallon från den vildvuxna delen av trädgården. Där har vi den närodlade eller närväxta delen av råvarorna till veckans mat. Lägg sedan till spänstiga grönsaker från affären och vi närmar oss det nya, nästan helt lokala sättet att laga mat. Lite beroende på var man bor får man mer eller mindre tänja på begreppet närodla, utan att för den skull helt hamna i det standardiserade butikssortimetet.

Grunden till Medelhavsmaten behöver inte nödvändigtvis vara hämtad ur själva Medelhavet. Begreppet inbegriper även kött från landlevande djur och inte minst mängder av färska örter och grönsaker. Här bjuder vi på en mix med ett inslag av svenska råvaror i tiden som kantareller och hallon.

Pastasallad med välgjord pasta på durumvete, lättbrynta gula kantareller och schalottenlök, olivolja samt färsk rosmarin fungerar både som ensamrätt en varm sensommardag eller som förrätt till en middag där fler rätter står på väntelistan.

Grillat kött på italienskt vis innehär att man tar till vara på köttets inre egenskaper. Marinader och kryddor hit eller dit får stå tillbaka för smakerna som finns där naturligt. Och framför allt, låt biffens feta kappa sitta kvar under grillningen. Den gör underverk med köttet som inte bara får mer smak utan även blir saftigare och inte minst mörare.

Hembakad chokladtårta med sorbet toppad med färska hallon från närbelägen skog eller egen trädgård avrundar festen. Tårtan är inte helt smörfri men har man varit snål med det genom två rätter kan man kanske ha visst överseende med ett avsteg på tredje och sista tallriken.

-----

Recept:

Pastasallad med kantareller och färsk rosmarin och basilika

För 4 personer

250 g durumpasta i stor form

200 g färska kantareller

1 liten rödlök

1 msk olivolja

3 msk färskriven parmesanost

1 tsk finhackad färsk rosmarin

1/2 tsk flingsalt

1 krm grovmald svartpeppar

färsk basilika till garnering

1. Rensa och dela svampen i bitar. Bästa sättet att dela kantareller är att riva dem från hatten och nedåt. Små svampar kan behållas hela. Skala och finhacka rödlöken.

2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Var noga med tiden, överkokt pasta är en styggelse.

3. Fräs svamp och lök med olivolja i en stekpanna på medelvärme. Svampen ska inte stekas i traditionell mening utan bara svettas ur tillsammans med löken.

4. Blanda pastan med svamp- och lökblandningen. Krydda med färskriven parmesanost, finhackad färsk rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Pastan bjuds med färsk basilika.

Grillad biff med kappa med tomat och örtkryddad aubergine

För 4 personer

600 g biff med kappan kvar

flingsalt och svartpeppar

2 auberginer + 1 msk salt

1 msk färsk rosmarin

200 g körbärstomater

1 tsk strösocker

200 g färska kantareller

färsk basilika

olivolja

1. Dela körsbärstomaterna i halvor som läggs på ett ugnsfast fat med snittsidan uppåt. Ringla över en dryg matsked olivolja och sätt in fatet i 100-gradig ugn. Låt tomaterna stå en dryg timme i ugnen. Sockra, salta och peppra dem lätt. Den här delen kan förberedas i god tid.

2. Skär auberginerna i knappt centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett stort fat och strö 1 matsked salt över snittytorna. Låt auberginerna stå och vätska ur i 15 minuter eller mer. Häll av vätskan före grillning.

3. Rensa och bryn svampen med olivolja i medelvarm panna.

4. Salta, peppra och grilla biffen över fin glöd eller medelvarm gasolgrill. Låt biffen få sällskap med avrunnen aubergine. Ett par minuter per sida är lagom både för biff och aubergine. Krydda auberginskivorna med hackad, färsk rosmarin. Låt köttet vila några minuter innan de läggs upp på tallrikar som garneras med ugnstorkade tomater, grillade auberginskivor, brynta kantareller och färsk basilika.

Chokladtårta med hallonsorbet

För 8–10 personer

Till chokladtårtan:

2 ägg

2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk, fetthalt 3 procent

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk smör + 2 msk veteströ till formen

Till fyllning och glasering:

1 dl aprikosmarmelad

100 g mörk choklad, gärna med hög kakaohalt

1 tsk smör

Till sorbeten:

5 dl färska hallon

4 msk florsocker

1 dl vatten

1 äggvita

Att äta till:

färska hallon

1. Kör hallon och strösocker i matberedaren med kniven monterad. Passera purén genom grovmaskig sil. Vispa ned florsocker och frys blandningen till hälften i en öppen skål.

2. Vispa äggvitan till hårt skum. Vispa därefter ned den kraftigt, gärna med elvisp, i hallonblandningen. Frys in.

3. Fortsätt med chokladtårtan. Vispa samman ägg och strösocker till fluffig smet.

4. Smält smöret i en kastull, slå på mjölk och låt blandningen koka upp.

5. Slå den heta smörblandningen över äggsmeten. Sikta över vetemjöl blandat med kakao, bakpulver och vaniljsocker. Rör om lätt.

6. Slå smeten i smörad och bröad rund sockerkaksform. Grädda av i 175 graders ugn på låg fals i 35-40 minuter.

7. Låt svalna något innan den vänds upp på en skärbräda. Den kalla kakan delas i tre skikt.

8. Bred ut marmeladen på första och andra delen av kakan. Smält chokladen i vattenbad. Klicka i smör som gör att chokladen inte spricker på kakan. Bred ut chokladen över kakan.

9. Dela i tårtbitar och lägg en matsked hallonsorbet vid sidan. Garnera med färska hallon och servera direkt.

Att dricka till:

Villa Cavallo, 75158, för 109 kronor är ett mycket gott rödvin som passar utmärkt till såväl svamppasta som till grillat kött.

Mer läsning

Annons