Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingeostkaka

/

Till 1 oskaka behöver du:
10 liter mjölk
3 dl vetemjöl
2 msk löpe

Annons

9,5 liter mjölk värms till fingervarmt, ca 37-40 grader. I den kvarvarande halvlitern vispas vetemjölet ned. Tillsätt vetemjölsmjölken till resten av mjölken. 2 msk löpe hälls i under omrörning. Fortsätt röra åt samma håll tills det löper (tjocknar). Låt stå i 30 minuter. 

Ta sedan en kniv och skär ett rutmönster i den tjocknande mjölken. Skårorna fungerar som dränering för vätskan.

Häll ostmassan i en silduk och låt den sedan rinna av i 1 - 2 timmar.

Den avrunna ostmassan placeras i en form i vattenbad och gräddas i 200 grader under 50 minuter.

Tag ut ostkakan och avlägsna skorpan som bildats ovanpå. Skorpan är jättegod och kan ätas direkt med sylt som belöning åt den som gör ostkakan.

Ställ tillbaka formen i ugnen och låt kakan grädda ytterligare 10 minuter.

Ostkakan äts med saftsås eller sylt. Vispad grädde passar också bra för den som vill. Går utmärkt att frysa.

Mer läsning

Annons