Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färggrann och grön vår

/
  • Champinjoner och aubergine ger en mustig smak.    Foto: Dan Strandqvist
  • Mer grönt är inte bara en trend utan även en genväg till bättre hälsa.    Foto: Dan Strandqvist
  • Busenkel blomkålssoppa i glas toppad med mjölkskum och färsk timjan är en given vinnare i klassen lättlagat.    Foto: Dan Strandqvist
  • Lättlagat grönt med stöd av färdig bönmix i tomatsås.    Foto: Dan Strandqvist
  • Vegetarisk lasagne med aubergine, färsk spenat och färskost ger en god och mättande smak värd att vänta på.   Foto: Dan Strandqvist

Vegetarisk mat blir alltmer uppmärksammad och uppskattad. Orsakerna är många. En del tänker på miljöaspekter, andra på den egna hälsan. Här är några rätter inspirerade av våren och den för grön mat absolut bästa säsongen.

Annons

Som alltid med mat gäller det att ha öppna sinnen. Sedan spelar det mindre roll om det är Asien, Frankrike eller Italien som står för inspirationen, alla har de sina guldkorn.

Just nu är det en asiatisk rätt som blivit en personlig favorit, inte minst när vädret gör det möjlig att kånka ut den brutala gaswoken och tillreda under bar himmel. Om man vill kan man se det som ett vårtecken så gott som något.

Det handlar om förkokta nudlar som wokas samman med färska champinjoner, aubergine, purjo- och vitlök som fått dra i farinsockersöt marinad, spetsad med pikant sesamolja. Det blir hur gott som helst.

Skummade rätter var populära för några år sedan. Tekniken kan tyckas avancerad, men har man bara en vispförsedd stavmixer är det ingen större konst. Kokhet skummjölk och äggula är knepet, sedan är det bara att vispa i ytläget, ungefär som en felhängd utombordare. I det här fallet är den en egenlagad blomkålssoppa som toppas med skum och serveras med frasiga baguettesnittar med färskost och timjan.

En färgsprakande panna med i huvudsak paprika och blandade bönor i tomatsås är en vegetarisk variant av pytt i panna. Lite fusk kan tyckas med bönor på burk, men bättre så än inga bönor alls. För ska man vara uppriktig spelar det ingen större roll vem som kokat dina bönor så länge du ansvarar för kryddhyllan och smaksättningen.

Vegetarisk lasagne tar dock lite tid att laga. Men rätten passar utmärkt till större sällskap, och framför allt om de är hungriga. Blir det rester är den hur god som helst att ta med till jobbet eller frysa in för ett annat tillfälle.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

-------------------

Champinjoner och aubergine i asiatisk stil

Till 4 personer

250 g torkade äggnudlar

200 g färska champinjoner

2 normalstora auberginer

2 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

1 tsk brunt farinsocker

1 msk soja

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk rapsolja

1 msk sesamolja

3 dl vatten

1 msk konc. grönsaksfond

salt och peppar

thaibasilika

1. Skär champinjoner och auberginer i bitar. Strimla purjolöken. Blanda allt i en skål, riv över vitlöken och blanda i farinsocker, soja, vinäger och drygt hälften av raps- och sesamoljorna. Låt blandningen stå och dra i tio minuter.

2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i nudlarna. Dra kastrullen från värmen och låt dem dra i två minuter. Slå upp i durkslag och låt dem rinner av ordentligt.

3. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna. Woka nudlarna i resterande raps- och sesamolja, i en minut. Vänd ned grönsakerna och woka ett par minuter under omrörning. Avsluta med vatten och fond. Koka samman någon minut och smaka av med salt och peppar. Fördela i portionsskålar och toppa med thaibasilika.

Blomkålssoppa med skum

Till 4-6 personer

1 blomkålshuvud

12 dl vatten

1/2 tsk salt

1 msk grönsaksbuljong i pulverform

2 dl grädde

färsk timjan

Till skummet:

3 dl lättmjölk

1 äggula

Att äta till:

smörstekta brödkrutonger med färskost

1. Dela blomkålshuvudet och skär bort rotstocken. Dela resten i buketter och lägg i en kastrull. Slå på vattnet och tillsätt saltet samt några späda timjankvistar. Koka i cirka tio minuter. Den ska vara mjuk, men inte helt genomkokt.

2. Sila av hälften av vätskan till en skål. Kör resten till slät soppa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och grönsaksbuljong. Koka upp och späd med den avsilade vätskan.

3. Koka upp lättmjölk och dra kastrullen från spisen. Tillsätt en äggula och vispa skum med stavmixern precis vid ytan.

4. Fördela soppan i glas eller skålar. Skeda över skummet och toppa med timjankvistar.

Smörstekta brödkrutonger med färskost och timjan

Till 4-6 personer

1 baguette

smör och rapsolja

örtkryddad färskost

färsk timjan

1. Skär baguetten i centimetertjocka skivor.

2. Värm en stekpanna och tillsätt lika delar smör och rapsolja. Lägg i brödskivorna och stek dem en knapp minut per sida. De ska få färg, men inte bli brända.

3. Låt svalna på flera lager hushållspapper. Bred på lite färskost och toppa med färsk timjan. Krutongerna serveras till soppa eller sallad.

Paprika- och bönpanna

Till 4 personer

4 paprikor i blandade färger

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt och svartpeppar

Till bönsalsan:

1 förpackning bönor/bönmix i tomatsås, ca 400 g

1 burk durumvetekorn, ca 400 g

Att äta till:

blandade salladsblad

1 dl rostade pumpafrön

1. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna och lägg till sidan. Skär paprikorna i mindre bitar, en dryg centimeter i fyrkant. Skala och finhacka rödlöken. Stek paprika och lök med olivolja. Pressa i vitlök mot slutet. Avsluta med salt och peppar.

2. Blanda och värm bönor och vetekorn i kastrull. Svag värme och några matskedar extra vätska i form av vatten eller grönsaksbuljong kan behövas. Används bönor i vatten ska de spolas av före tillagning. Vill man ha en simmigare panna kan man tillsätta några deciliter färdig tomatsås, typ pastasås.

3. Lägg upp paprika med lök på ena sidan och bönmixen på den andra i djupa tallrikar. Toppa med rostade pumpafrön och späda blad.

Vegetarisk lasagne

Till 4 personer

färska lasagneplattor

1 aubergine

1/2 stånd blekselleri

1 gul lök

2 paprikor, gärna olika färger

2 morötter

1 påse babyspenat, ca 70 g

500 g passerade tomater

2 vitlöksklyftor

1 kruka färsk basilika

1 tsk flingsalt

1 tsk finhackad chili

500 g keso

300 g riven ost

1. Skölj och skär alla grönsaker i bitar och morötterna i mindre bitar. Fräs dem med olivolja i en stor kastrull. Rör hela tiden så värmen fördelas jämnt. Tillsätt passerade tomater och droppa ned rikligt med grovt hackad, färsk babyspenat, dessutom riven vitlök, chili och basilika. Salta och peppra och sjud allt i utan lock i tio minuter.

2. Lägg ett lager grönsaksröra i botten på en lätt smord, ugnsfast form. Klicka ut keso och strö över riven ost och avsluta varvet med en färsk lasagneplatta. Lägg tre lager på samma vis och avsluta med grönsaksröra och enbart riven ost.

3. Grädda på 175 grader mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Håll koll mot slutet så den inte blir för mörk - täck i så fall med folie mot slutet.

Att dricka till

Vatten är tveklöst den bästa dryck till vegetarisk mat, smaksatt med färskpressad citrus, vanlig citron eller lime. Till fest passar ett mousserande vin som Jacobs Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, 89 kronor, ett lagom fruktigt vin med inslag av citrus, äpple och persika.

Mer läsning

Annons