Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Måste tåla lite kritik"

Det var oppositionsrådet Ingvar Perssons (M) kritiska utspel som fick kommunchefen Kjell Öhrström att omedelbart avgå. Trots det ångrar han inte sitt uttalande.

– Det tillhör spelets regler att kunna ge och ta kritik, säger Ingvar Persson.

När Ingvar Persson intog sammanträdets talarstol och riktade skarp kritik mot, vad han anser vara, kommunens miserabla ekonomi vände han sig direkt till kommunchefen Kjell Öhrström.

Orden fick bägaren att rinna över för den till synes pressade tjänstemannen, som tackade för sig och stormade ut med sin dator under armen.

Ingvar Persson ångrar inte sitt utspel, men medger att han kanske kunnat linda in det på ett annat vis.

– Jag har ett sådant språkbruk, jag går rakt på sak och lindar inte in någonting. I grund och botten står jag för vad jag sagt. Men visst hade jag kanske kunnat linda in det på ett annat sätt, säger han.

Det var i samband med en diskussion om kommunens ansträngda ekonomi som mötet urartade. Enligt Ingvar Persson var det flera politiker som kom med liknande kritik.

– Men han tyckte väl att jag trampade honom på tårna och sedan gick det som det gick.

Men är det inte ni politiker som är ansvariga för kommunens ekonomi, och inte kommunchefen?

– Det är sant, men i praktiken blir det ju en kombination av tjänstemanna- och politikeransvar. Det är tjänstemännen som sitter med kunskapen om frågorna, medan vi politiker är lekmän. Därför behöver kommunikationen mellan oss fungera.

Varför måste ni ha en sådan hård ton mot varandra?

– Det tillhör spelets regler att kunna ge och ta kritik. Speciellt om man sitter i opposition måste man kunna vara lite frän. Men du har helt rätt. Man kan linda in sin kritik på ett annat sätt, så länge man ändå är tydlig så att alla förstår.

Har det varit spänt innan det här skedde?

– Grunden är att vi har en dålig ekonomi. När båset är tomt bits hästarna. Det är som vilken relation som helst. Går ekonomin dåligt går man in med full kraft i diskussionerna och delar ut hugg och slag. Det har varit spänt ett tag, framför allt mellan oss politiker.

Hur påverkar det här dig och dina kolleger?

– Det här kanske blir en tankeställare för oss alla. Att vi kanske måste ta bättre hand om varandra.

Ingvar Persson och Kjell Öhrström har en historia av oenighet, till exempel hur kommunen hanterade försäljningen av naturbruksgymnasiet Nytorp. Ingvar Persson vet dock inte hur det påverkade torsdagens händelseförlopp.

– Det kan jag faktiskt inte svara på, säger han.