Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste man ha en tunnelbana?

/

Valrörelsens mest märkliga utspel kom i går från Ilija Batljan och Carin Jämtin, ledande socialdemokrater i Stockholm. En butler till alla i tunnelbanan – så vi ska bli mindre stressade.
Om man bortser från allt roligt man kan skriva om detta absurda utspel – så är en snäll tolkning att de ledande s-politikerna vill utveckla tjänstesektorn. Det är bra. Och välkommet.

Annons

Men att det skulle ske med en butler i Stockholms tunnelbana var svårt att gissa. I andra delar av landet kallas liknande tjänster för rut-avdrag. Något som blir allt mer efterfrågat. Och något som Socialdemokraterna är emot.

Det trots att rut har gjort en stor svart sektor till vit. Den har gett många nya arbetstillfällen och underlättar vardagen för alla i hela Sverige. Rättvist kan man tycka. Men inte för Socialdemokraterna. Nu ska det vara butler - inte piga. För stockholmare - inga andra.

Visst undrar man vem som inte tänkte färdigt innan gårdagens artikel skrevs.

Att samhällets tjänster ska anpassas efter människors resvanor verkar mycket märkligt. Förutom butlern lanserades också dagis vid pendeltåget i gårdagens utspel, så att föräldrar inte ska behöva stressa så mycket.

Om förslagets intentioner skulle användas i Hudiksvall skulle förskolor byggas vid stationen - hellre än i skogen.

Men vilket perspektiv har man då? Det måste vara bättre att ha förskolorna där barnen trivs – hellre än att ha barnen bredvid tågen för att föräldrarna inte ska behöva stressa?

Men visst vill någon starta en service där jag kan lämna tvätten på morgonen och lämna ut en matkasse på vägen hem från jobbet så visst. Inte mig emot. Men varför skulle det vara bättre och finare än att någon kommer hem till mig? Varför är en butlertjänst på något sätt bättre än rut-avdagets tjänster?

På frågorna finns det naturligtvis inga svar. Anledningen till artikeln är att partiet har målat in sig i ett hörn.

Rut-avdaget är uppskattat - och många använder möjligheten till hjälp i vardagen. Det är ett problem för Socialdemokraterna att de har lovat att avskaffa rut-avdraget vid ett maktskifte.

Utspelet från de ledande Socialdemokraterna är klart nominerat till tävlingen om valrörelsens märkligaste utspel. Och mest desperata.

Det är jämt i opinionen mellan blocken. Och Socialdemokraterna ser ut att gå mot sitt sämsta valresultat någonsin. I Stockholm har de en lång väg kvar och i det ljuset ska utspelet ses.

Mer läsning

Annons