Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästarna till SM-final

Edsbyn är klart för sin sjätte raka SM-final.
Inför 8 975 åskådare på Studenternas släckte de regerande mästarna kometen Sirius med utklassningssiffrorna 7–1 (5–0).
– Nu är det bara att fokusera om för finalen. Vi är bra på att glömma matcher, säger Christian Mickelsson, tremålsskytt på sin gamla hemmaplan.

Det fjärde semifinalmötet mellan Edsbyn och Sirius lockade rekordpublik till Studenternas.

Stämningen var på topp redan under värmningen och Edsbyklacken Red Farmers gav, trots kraftigt numerärt underläge, hemmapubliken en match på läktaren.

– Man såg hur det fylldes på under värmningen och att komma ut till nästan 9 000 personer var helt sjukt. Det var nästan som att spela en "mini-final", säger Pär Törnberg.

Men folkfesten kom av sig tämligen omgående. Sirius gjorde inledningsvis ett allvarligt försök att rycka åt sig initiativet, men Edsbyns målvakt Anders Svensson stod pall med flera svettiga räddningar när Andreas Werner, Erik Sundin och Alexander Mayborn provade skott.

– Det var kul att få jobba lite. I de tidigare semifinalerna har jag mest stått och tittat på och fått en hörna eller ett friläge emot mig, säger Svensson.

Men efter dryga tio minuter var det roliga över för Sirius. Peter Törnberg jobbade fram en hörna för Edsbyn som Joakim Hedqvist prickade in för 1–0.

Några minuter senare var det dags igen. Hans Andersson spelade fram Daniel Liw som bröt igenom Siriusförsvaret och enkelt överlistade Jakob Säleby innan han lade in 2–0-bollen.

– SIrius var bra i början men vi jobbar på och då kommer också målen. Men man hade inte kunnat drömma om utvecklingen i en första halvlek, säger Edsbyns tränare Franco Bergman.

Edsbyn, som tog över spelet mer och mer, gjorde ytterligare tre mål innan paus. Först 3–0 i den 20:e minuten då Jocke Hedqvist blev frispelad av en Siriusförsvarare.

Sedan gjorde Christian Mickelsson två mål fram till 5–0. Först en styrning på ett inspel från Hans Andersson och sedan satte Mickelsson ett friläge, vackert framspelad av Daniel Liw.

– Det var oerhört skönt att vara med och avgöra här. Att man skulle få göra tre mål kunde jag inte ens drömma om. Nu är det bara att njuta några dagar, säger Mickelsson.

I andra halvlek fullbordade Mickelsson sitt hattrick med att göra 6–0, återigen på pass från Daniel Liw.

Efter den första halvleken orkade inte hemmalaget kämpa sig in i matchen. Det krävdes två utvisningar på Edsbyspelare för att Sirius skulle få till någonting vettigt i anfallsväg. Så för Anders Svensson slutade matchen som den börjat.

– De hade ju knappt anfallit i de tidigare matcherna, så man var ju inte direkt inläst på deras anfallare. Jag tycker annars att det var skönt att se att vi går ut och äger direkt i den andra halvleken så att de aldrig får chansen att komma tillbaka, säger Svensson.

För Edsbyn väntar ännu en resa till Uppsala. Nästa lördag väntar final.

– Det ser jag fram emot. Här finns ingen mättnad. Vi spelar i ett storlag och då vet alla vad som gäller för att vinna, säger Mickelsson.

Anders Svenson gör då sin sjätte raka final, och är lika laddad som tidigare.

– Vet inte vad som kan vara bättre än det här. Det är ett härligt gäng man spelar med, och visst har tanken på en SM-final funnits med hela vägen, säger han.