Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massvaccination utan färdig plan

På hälsocentralen i Hudiksvall är man inte helt på det klara med hur höstens massvaccination mot den nya influensan ska gå till. Men säkert är att den kommer att sluka mycket resurser.

Enligt distriktsläkare Håkan Ström på Hudiksvalls hälsocentral menar man från smittskyddsenheten i Gävle att det inte längre är någon mening att lägga resurser på att förhindra inhemsk spridning, genom provtagning av eller smittspårning kring varje enskilt fall.

– Nu handlar det om att lägga resurserna på att försöka vaccinera så många som möjligt, säger Håkan Ström.

Men ännu så länge vet man inte om vaccinationerna kommer att ske på sjukhuset eller hälsocentralen.

– Det är troligen inte så bra att vaccinera alla på samma ställe på grund av smittorisken. Personligen tror jag att det bästa vore ett mobilt vaccinationsteam, säger Håkan Ström.

Patienter med akut luftvägsinfektion och mer än 38 graders feber eller lunginflammation utan annan uppenbar förklaring kan misstänkas ha den nya influensan. I riskgruppen ingår exempelvis personer med kronisk lungsjukdom, hjärt-kärlsjukdom, svår diabetes, HIV och gravida kvinnor.