Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massivt stöd för portföljmodellen

Kulturutredningen föreslår ett utvidgat regionalt ansvar för hur de statliga kulturpengarna bäst fördelas lokalt och regionalt. För att stärka kulturen är det helt logiskt att så sker anser kommuner, landsting och regioner.

Sedan Kulturutredningen presenterades i våras har kulturdebatten i landet varit het. Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en enkätstudie till kommuner, landsting och regioner med anledning av utredningens förslag.

Enkäten, som besvarats av 186 kommuner och 20 regioner/landsting, visar att det finns en i det närmaste total uppslutning hos kommuner, landsting och regioner kring kulturutredningens förslag om portföljmodellen. Modellen innebär att staten genom en avtalsförhandling överlåter till landsting/regioner att i samarbete med kommunerna avgöra vilken kultur man vill satsa på.

I den mediadebatt som förts är det lätt att tro att kulturansvaret skulle vara något nytt för kommuner och landsting. Men det är helt fel – kommuner, landsting och regioner tar idag större ekonomiskt ansvar än staten och är medvetna om att portföljmodellen innebär ökade krav på samordning, kompetens och inte minst egna resurser.

Kulturutredningens förslag om aspektpolitik – att konst och kultur ska ses som en resurs för andra politikområden – är för lokala beslutsfattares räkning redan en del av de övergripande strategierna.

Studien visar att samverkan mellan kommuner, landsting och regioner sker redan idag. En majoritet av landstingen/regionerna som svarat menar att de samverkar över regiongränsen. Det visar att kulturpolitiken fungerar i ett storregionalt perspektiv.

Studien bekräftar att kulturen inte är ett isolerat politikområde. Samverkan sker mellan kultur och utbildning, turism och annan näringslivsutveckling. Men samverkan sker också mellan kultur och miljö, hälsa och sjukvård.

Studien visar att både glesbygd och tätort prioriterar kvalitet. Därmed inte sagt att kommuner, landsting och regioner prioriterar vad som traditionellt betecknas som ”finkultur”. Det handlar snarare om att prioritera kvalitet inom alla kulturella uttryck oavsett om det handlar om teater, nycirkus eller dataspel.

Ett orosmoln som vi ser är att Kulturutredningens förslag om vad som ska ingå i portföljen i stort sett enbart är de pengar som i dagsläget går till länsinstitutionerna. Portföljen riskerar att bli en necessär. Det finns andra statliga pengar som kan läggas med i portföljen och vi ser fram mot en fortsatt diskussion kring det.

Kommuner och landsting ser kultur som en möjlighet och portföljmodellen, om den genomförs på rätt sätt, kommer att leda till ett rikare kulturliv i hela landet.

Ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings beredning för kultur och fritid

Vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings beredning för kultur och fritid