Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massiv utbyggnad av vindkraften är nästa stora energikälla

I våras fanns det bara 15 vindkraftverk i hela Gävleborgs län. Nu är det 28 verk som snurrar och 87 som byggs. Ytterligare 207 har fått tillstånd att byggas.
För länet handlar det om historiska miljardinvesteringar som lokalt kan ge många värdefulla jobb.

I dag producerar Sveriges vindkraft tillsammans lika mycket el som ett kärnkraftverk och står för drygt fyra procent av landets energiförsörjning.

Utvecklingen har gått snabbt. Från 2010 till 2011 ökade vindkraften med hela 74 procent om man ser till hela landet.

– I våras fanns det inte mer än 15 vindkraftverk i Gävleborgs län, Thomas Tiger, affärsutvecklare vid Södra Norrlands Vindkraftcentrum (SNV) i Söderhamn.

Nu finns det 28. Totalt kan det bli 1 508 vindkraftsverk i länet om alla ansökningar går igenom.

Man kan säga att vindkraften är en växande industri – som stannade och hämtade andan under finanskrisen 2011 för att komma igen med full kraft. Och det är nu som allt fler tillstånd om att få bygga tickar in.

– Och det är nu som kommunerna kan knyta ihop projektörerna med det lokala näringslivet och kratta manegen, säger Thomas Tiger.

För Söderhamns del gäller det att se till att Orrskärshamnen fungerar för vindkraftsparken på Storgrundet – och den som planeras för Finngrundet. Att vägarna till och från hamnen är farbara för de skrymmande transporterna in i landet. Att det finns utbildade vindkraftstekniker, entreprenörer och annan servicepersonal på hemmaplan och att den lokala industrin kan involveras.

– Det gäller att hela tiden ligga före så att ingen annan snor åt sig de här möjligheterna, säger Thomas Tiger.