Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskiner med funktion

För tredje året är det maskindagar på Nytorp. I år känns det mer aktuellt än någonsin tycker Linda Eriksson – delägare i skolan. För i höst startar helt nya Bygg- och anläggningsprogrammet.

På friskolan Nytorp är det lantbruksdagar på hösten, och nu på våren är det maskiner som gäller. I dag och i morgon lördag visas en rad olika traktorer upp, det går också att själv provköra. Nytorpseleven Fredrik Holst Karlsson har passat på att sätta sig bakom ratten.

– Jag har provat köra både Valtra och Claas, det kändes bra, säger han.

Men klasskompisarna Moa Setterlind som läser djurinriktning är inte lika intresserad.

– Jag åkte med, men hade inte lust att köra för jag är ingen traktormänniska, säger hon.

Men det finns också fordon med helt andra funktioner. En flytgrävare på 25 ton gräver i en damm nära skolbyggnaden. Trots sin vikt kan den flyta på vattnet genom pontoner.

Utställaren Mats Svensson visar dock betydligt mindre maskiner. Det är en smidig grävmaskin, hjullastare och redskapsbärare som alla används vid anläggningsarbete.

– Det behövs fler maskinförare. Nu finns det jobb men det är svårt att få tag i duktiga förare, så det är kul att den nya utbildningen ska starta, säger han.

Den som inte har åldern inne kan också prova att köra. I en simulator sitter sjuårige Damien Jonsson och styr en grävmaskin som rör sig på en skärm.

– Det går ganska bra, förutom när min lillebror ställer sig i vägen och förstör, säger han.

Det här är kunskaper som det går att ha nytta av i verkliga livet.

– Absolut, du lär dig grunderna i hur man använde en maskin och flera skolor använder det till sina elever. Och kör du sönder den här maskinen är det ju bara att starta om, säger Mats Otterborn som sköter om simulatorn.