Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Östberg har avlidit

En av Hälsinglands största företagarprofiler någonsin har gått ur tiden.

Martin Östberg blev 90 år. När han avled i onsdags, den 16 april, dog ett stycke industrihistoria med honom.

Martin Östberg är för evigt förknippad med ÖSA, det skogsmaskinföretag som han drev upp till att bli ett av de största i världen i sin bransch.

Under hans 40 år som ledare och vd utvecklades företaget från en mindre smedja till att ha som mest över 700 anställda och med export av skogsmaskiner till 15 länder.

Martin kände starkt för Alfta och hade en betydande roll i att samhället blomstrade. Hans far Jonas Östberg startade en smidesrörelse 1918 på den plats som ÖSA senare låg på.

Redan under de första skolåren fick Martin och brodern Gunnar hjälpa fadern med enklare arbeten i smedjan, till exempel vid borr- och gängmaskinerna.

Martin lärde sig att svetsa med hjälp av ett kompendium och började sedan att köpa in bilar tillsammans med brodern. Bilarna skrotades och av axlar och gummihjul byggdes hästvagnar som blev omtyckta hos bönderna.

De tillverkade också kälkar och skaklar som levererades till järn- och redskapshandlare i Sverige och Norge samt reparerade slåttermaskiner och självbindare, ibland långt in på nätterna.

1950-talet var gyllene år i företagets historia med ständigt växande produktion. En milstolpe var 1952 då tillverkningen av halvbandstraktorer startade. Företaget hade ett samarbetsavtal med såväl BM som AB Volvo och levererade halvbandstraktorer världen över, bland annat till Västtyskland och Colombia.

1953 lämnade Jonas Östberg över verksamheten till sönerna Martin och Gunnar. Namnet ändrades till Östbergs Smidesfabrik Alfta, M & G Östberg. Initialbokstäverna blev ÖSA, företagets firma- och varumärke.

ÖSA tillverkade under årens lopp alltifrån hästvagnar till skogsmaskiner och traktorer. Företaget låg 1956 bakom den första svenska helbandstraktorn, kallad Bamsen.

ÖSA fick stor uppmärksamhet 1964 när den ryske regeringschefen Nikita Chrusjtjev beställde ett exemplar av bandtraktorn "Stor-Nalle" med midjestyrning, som levererades till Sovjetunionen.

Genom sitt engagemang och sin starka vilja hade Martin Östberg stor del i den tekniska utvecklingen i skogsmaskinbranschen.

ÖSA var i framkant med maskiner och utrustningar som gjorde att mekaniseringen i skogsbruket kom i gång på allvar i mitten av 1960-talet.

När ÖSA firade 50-årsjubileum 1968 var företaget det största i landet på skogsmaskiner. Martin Östberg hade 15 år tidigare tillträtt som vd, en position han hade fram till 1981 då Rauma-Repola gick in som helägare till företaget. Han fortsatte en tid som utvecklingsdirektör i det finska bolagets skogsmaskingrupp.

Martin Östberg la stor vikt vid personalvård. Han förvärvade både Ol-Andersgården i Alfta och ÖSA-gården i Skålsjön, som blev rekreationsanläggningar för de anställda.

Skålsjögården byggdes upp som en kurs- och lägergård av familjen runt den tidigare ÖSA-gården. Martin var den drivande kraften bakom gården under 14 års tid, som bland annat var utnämnd till orienteringens riksanläggning.

Det arrangerades också ÖSA-dagar för personalen, med bland annat pimpel- och fisketävlingar.

Martin Östbergs insatser har inte gått obemärkt förbi. 1972 fick han ta emot Skogsveckans teknikpris – som den andre genom tiderna – ur kung Gustav VI Adolfs hand.

Tio år senare mottog han Bernadotte-medaljen av Kung Carl XVI Gustaf vid Skogsveckans invigning. Genom sina prestationer har han också blivit riddare av Vasa-orden.

Idrotten och föreningslivet var en lika stor del av Martin Östberg. Han började med orientering i Alfta GIF i mitten av 1940-talet och har även tävlat i skidorientering, terränglöpning och på 10 000 meter skridskor.

Störst framgång hade han när han vid två tillfällen sprang sista sträckan i Alftas segrande lag i stortävlingen Hälsingekaveln på 50-talet.

1974 grundade han ÖSA IF. 1980 slogs de båda orienteringsklubbarna Alfta SOK och ÖSA ihop till Alfta ÖSA OK. Han var tävlingsledare och banläggare vid flera stora tävlingar som SM och landskamper och han har fått orienteringsförbundets förtjänsttecken i silver.

Martin Östberg var född i Alfta och växte upp på Bränderna med fyra syskon. Somrarna tillbringade han gärna hos mormor i Furumo på Alfta finnskog, med att plocka bär och fiska. Under 1960-talet ägnade han mycket tid åt kartritning, främst på Alfta finnskog.

Han gjorde sin militärtjänstgöring vid I14 i Gävle som vapenmekaniker strax efter andra världskriget, där han också fick ansvar för hästarna.

1954 gifte han sig med Greta Nilsson från Bollnäs. De bodde till en början på Bostället, medan de byggde det egna hemmet "Stenbacka" som de flyttade in i 1955.

1959 byggde han en stuga i Fjällnäs i Härjedalen, en stuga som fortfarande är kvar i familjens ägo. Fiske, gamla allmogeföremål och möbler var andra intressen. Han hade humor och han tyckte om att berätta historier.

Martin Östberg var invald i Kungliga skogs- och lantbruksakademien. Han var medlem i Club 13, en förening med 13 män som i 50 års tid träffades den 13:e varje månad för att till exempel göra studiebesök på arbetsplatser.

Han hade också medlemskap i Alfta skogskarlar och Hälsinglands skogskarlar.

Sedan 2007 var Martin Östberg bosatt på äldreboendet Sunnangården i Alfta. Makan gick bort för två år sedan.

Hans närmast anhöriga är de fyra barnen med familjer.